Когато чуваме думата „нарцисизъм“, си представяме по-скоро мъж-нарцис. Понякога дори търсим в интернет „Как да разпознаеш нарцистичен мъж на първа среща“. И забравяме, че и жените могат да бъдат нарцистични и да действат разрушително на живота ни.

„Нарцис“ обикновено наричаме хората, отличаващи се с немислимо его и самодоволство. Такива има и сред жените, макар че според проучванията мъжете по-често страдат от това психично разстройство. По какви признаци можем да разберем, че една жена е нарцис?

1. Тя извърта всеки разговор към своята персона

Нормално е да говориш за себе си. Всички понякога разправяме истории от живота си, илюстрирайки с тях различни ситуации. Но жената-нарцис във всеки един разговор ще превключи вниманието към себе си, към своите чувства и преживявания. Запитайте се тя кога за последно ви е питала нещо за вас или за вашия живот. Ако отговорът е „никога“ или „вчера, но минута по-късно пак започва да говори за себе си“, най-вероятно дамата е нарцистична.

2. Тя постоянно отменя съвместните ви планове


Ако имате приятелка, която е буквално неспособна да си държи на думата, много е вероятно тя да е нарцис. Тя може дори от време на време да се извинява между другото, но всичките действия показват, че не я интересува доколко промяната в плановете по нейна вина е повлияла на живота ви. Тя няма да ви попита как сте прекарали вечерта, която сте се били разбрали да прекарате заедно. Интересува я само свободата да прави това, което ѝ се прииска, когато ѝ се прииска, независимо от реакциите на другите хора.


3. Тя побеснява, ако получи отказ


Това е един от най-лесните начини да я „диагностицирате“. Следващия път, когато тя поиска нещо от вас, просто кажете „не“ и проследете реакцията. Даже може да не откажете директно, а да кажете, че имате нужда да си помислите. Нарцисите мразят такива ситуации – те усещат, че по този начин другият човек придобива някаква власт над живота им. Трудно им е да понесат това – очите им се изпълват с гняв и те правят всичко възможно да ви убедят да дадете конкретен отговор веднага. При това положителен отговор. Ако все пак успеете да им откажете, най-вероятно ще се превърнете в техен враг – докато не им потрябвате отново за нещо.

4. Тя флиртува с мъже, които не харесва

Флиртът е весел и безгрижен процес. Но за жената-нарцис това не е развлечение или израз на симпатия – а средство, с чиято цел тя постига нещо. Тази дама често насочва сексуалната си енергия към мъже, които изобщо не харесват, но могат да ѝ бъдат полезни. Нарцисите са сигурни, че те самите са най-прекрасните на света и че никой не може да устои на чара им.


5. Тя гледа с презрение на околните

Тази жена е сигурна, че стои на върха на социалната пирамида. Каквото и обществено положение да заема всъщност, според нея всички останали хора са на по-ниско ниво. Това си проличава, когато тя говори за другите хора, за техните постижения, за начина им на живот. Познавате ли жена, която постоянно нарича всички наоколо „идиоти“ и критикува ожесточено поведението или морала на приятелите си? Жена, която постоянно се съмнява в интелекта на другите хора, но никога не се съмнява в собствената си правота? Това е типично за нарцисите. Всички понякога говорим лошо за постъпките на приятелите си, но при това не ги смятаме за глупави или нищожни хора. Освен това за разлика от нарцисите можем да си признаваме собствените грешки – което ни води към следващата подточка.

6. Тя никога не признава вината си

Ако закъснее за среща, тя няма да се извини за това. Ще ви разкаже в подробности, че за всичко са виновни задръстванията, такситата или вашите неясни обяснения за мястото на срещата. В мирогледа ѝ няма вариант, в който тя самата да се окаже причина за някакъв проблем или грешка. Жената-нарцис винаги ще обвини друг човек или някакви обстоятелства.

7. Тя постоянно си прави селфита

Всички си правим селфита понякога – някои дори по-често от необходимото. Но ако на телефона или в Инстаграма на дадена жена можете да видите само нейното лице и тяло под различен ъгъл, най-вероятно си имате работа с нарцис. Тя няма да публикува снимки на семейството си, на приятелите, на децата си, на домашните си любимци или на природни гледки. Дори и да има нещо такова, то ще е само фон за нейната персона.