Автор
Ива Петрова

80 години от рождението на Джим Морисън: Има неща познати и неща непознати, а между тях са вратите

На 8 декември се навършват 80 години от рождението на неподражаемия Джим Морисън.

"Пиете с номер три!" - това е казвал неколкократно Джим Морисън след смъртта на Джими Хендрикс и Дженис Джоплин. И преди своята. И тримата умират на по 27 години, с което започва митичният "Клуб 27", към който след време се присъединяват Кърт Кобейн, Ейми Уайнхаус и други звезди.

Ако сте гледали филма на Оливър Стоун The Doors, много е вероятно да сте си изградили странно мнение за противоречивата личност на поета, музикант и попкултурна икона Джим Морисън. Дали е употребявал наркотици? И то много. Най-голямата му страст обаче си остава алкохолът. По примера на своя кумир Бодлер, Морисън решава, че трябва да пие много, всичко и без мярка.

View post on Instagram
 

Коя е Памела Морисън? Няма такава личност. Името на дългогодишната интимна приятелка на поета всъщност е Памела Кърсън, която обаче доста често се е представяла като негова съпруга. Според някои източници Морисън всъщност бил бракосъчетан в езическа церемония за Патриша Канийли - журналистка и (по нейни думи) вещица.

Морисън е четял наистина много. Любимо забавление в детството му било да покани приятел в стаята си, да го помоли (без да гледа) да вземе произволна книга и да му прочете едно-две изречения, а след това безпогрешно познавал коя е книгата.

View post on Instagram
 

Известни са и пристрастията на Джим към самопредизвикване и разчупването на оковите на реалността с помощта на всякакви наркотици, особено халюциногени. Употребявал е редовно LSD, а твърди, че е пробвал и от кактуса пейот, описван в книгите на Карлос Кастанеда. И изобщо, доста се е интересувал от индианците. В своя поема описва пътуване с родителите си в пустинята с автомобил, имало мъртви индианци и катастрофа. А Морисън твърди, че душата на един от индианците е влетяла в него. (Родителите му не си спомнят за такова пътуване.)

Джим прави една крайно интересна визуална трансформация към края на музикалната си кариера - от слаб, привлекателен млад мъж с красиви скули и магнетичен поглед той съвсем умишлено се превръща в брадясал индивид с голям корем. Твърди се, че това е с цел да започнат да го възприемат по-скоро като поет, а не като секссимвол, в какъвто се е превърнал още с появата си на сцената с групата.

След 6 албума с The Doors Морисън заминава заедно с Памела за Париж, като намерението му е да се отдаде само и единствено на писане на поезия. Намерен е от нея във ваната мъртъв една нощ. Една от версиите е, че е починал вследствие на комбинация на алкохол и лекарство срещу астма. Друга версия е, че всъщност е предозирал с наркотици в парижки куб, а след това е бил пренесен обратно в хотелската стая от дилърите, които се опитали да прикрият следите си. Съществува, разбира се, и версия, че е инсценирал смъртта си и е заминал в неизвестна посока (само няколко човека са видели мъртвото му тяло, а след това погребението е при затворен ковчег).

Днес великият музикант продължава да живее в сърцата на милиони меломани по света... А неговата музика остава все така магична и покоряваща...!

Четете още: Джордж Харисън - най-недооцененият "бийтълс"