Автор
Теодор Муховски

9 любопитни факти за левичарите, които не знаете

Едно време се караха на детето затова, че му е по-удобно да пише с лявата ръка. Караха го да се научи да си служи само с дясната. Слава богу, в днешно време всеки има право на избор с коя ръка да прави нещата, които са му по-удобни. Погрешно е да се мисли, че лявата ръка е по-малко сръчна от дясната.
Сега ще ви представим някои любопитни факти за левичарите, които може би не знаете.

1. Левичар е почти всеки 10-ти човек в света

Ако си мислите, че левичарите са твърде малко и рядко срещани, това съвсем не е вярно. Просто не ги забелязвате и не са ви направили впечатление. Ако си поставите за цел да се вглеждате повече в хората около вас, със сигурност ще откриете, че има доста, на които лявата ръка е по-активна от дясната.



2. За съжаление над 2000 души в годината по света умират, защото лявата ръка им е активната.

Неприятно, но факт! На левичарите често им се налага да боравят с пособия, предназначени за хора с дясна ръка. Това води до трагични инциденти, често завършващи фатално.

3. Левичарите имат по-висок коефициент на интелигентност

Доказано е, че хората, които си служат с лявата ръка имат IQ над 140 - повече от тези, които боравят с дясната си ръка.

4. Генетично вероятността за наследяване на лява ръка е 1/4

Вероятността детето да наследи лявата ръка от някой от родителите не е голяма.



5. Имат по-големи успехи в спорта

Може би сте чували, че хората, спортуващи с лява ръка или крак постигат по-добри и високи резултати от останалите. Освен това те обработват по-добре информацията и могат да преценяват по-добре трудните ситуации.

6. Стресът по време на бременността има общо

Установено е, че тревожността и депресията на майката преди раждането на бебето може да има нещо общо с бъдещото левичарство на детето. Това важи и за депресивните ѝ състояния и преждевременното раждане.



7. Левичарството се среща често при еднояйчните близнаци

Възможно е и двете деца да са левичари, но обикновено едното е левичар, а другото - десничар.

8. Не малка част от хората с шизофрения и други психически проблеми са левичари

Психическите заболявания не са рядкост при левичарите. 40 % от хора, настанени в психиатрична клиника се оказали левичари. Това е доста висок процент, при положение, че само 10 процента от хората по света си служат с лявата ръка.

9. Левичарите не са странни

Те са хора както всички останали. Поведението им е нормално, здравето им е като на десничарите. По нищо не се различават съществено от останалите.

Четете още: Любопитни факти за контрацепцията