Автор
Woman.bg

9 велики личности с увреждания, които промениха света

Днес, 3 декември, е Световен ден на хората с увреждания. Денят е избран от генералната асамблея на OOН през 1992 г. с мисията да предизвика всички, които говорят и обсъждат проблемите на хора в неравностойно положение, да мотивира политиците и институциите да слагат акцент не върху увреждането, а върху човека, върху неговата индивидуалност и лично достойнство. Да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; до общообразователната система, до общия пазар на труда.

По повод Световния ден на хората с увреждания ви представяме невероятните и вдъхновяващи биографии на девет велики личности, доказали, че недостатъците далеч не са им попречили да развият таланта и способностите си. Дори напротив. Истории за преобразяващата сила на вярата, любовта и мечтите.

Лудвиг ван Бетовен (1770 - 1827)


Гениален немски композитор, представител на Виенската класическа школа. През 1796 г., вече известен композитор, Бетовен започва да губи слуха си, развива тинит – възпаление на вътрешното ухо. Към 1802 г. Бетовен е напълно глух, но именно от онзи момент нататък композиторът създава най-известните си произведения. През 1803-1804 г. Бетовен пише Героичната симфония, през 1803-1805 г. твори операта „Фиделио“. Напълно глух, Бетовен създава две от най-монументалните си творби – Тържествената литургия и Деветата симфония (1824 г.).

Хелън Келер (1880 - 1968)


Известна е като първия глух и сляп човек, който получава бакалавърска степен в изкуствата. На 19-месечна възраст заболява от тежка болест, в резултат на която губи зрението и слуха си. Превратен момент в живота на Келър е запознанството ѝ с Ан Cъливан, когато е едва на 6 години. Благодарение на Ан, Хелън успява да постигне всичко, с което е известна днес – завършването на университет, книги, публикации, политическа дейност. Първата си книга написва на 11 години, а сред най-известните ѝ трудове са „Историята на моя живот“, „Светът, в който живея“ и „Отвъд тъмнината“.

Ерик Вайхенмайер (1968)

Първият алпинист в света, достигнал Еверест напълно сляп. Ерик Вайхенмайер губи зрението си, когато е на 13 години. По ирония на съдбата той научава за скалното катерене именно от списание за незрящи. Скоро потегля за планински район в Ню Хемпшир за първата си тренировка. Усещането адски му харесва. След като завършва училище, самият той става учител, треньор по борба и спортист от световна класа. През 1995 г. изкачва Денали - най-високия връх в Северна Америка (6194 м). Следват Килиманджаро (1997) и Аконкагуа (1999). През 2000 г. стъпва на Винсън в Антарктида. След 12 месеца Вайхенмайер потегля за Еверест. Успешната експедиция го превръща в световна знаменитост и му осигурява присъствие върху корицата на TIME. Ерик не спира дотук - покорява още Елбрус и Джая. В рамките на 13 години стъпва върху най-високите точки на седемте континента. И е единственият сляп алпинист с подобно постижение.

Мигел де Сервантес (1547 - 1616)

Именит испански писател, най-известен като автор на едно от най-великите произведения от съкровищницата на световната литература – романа „Дон Кихот де ла Манча“ . През 1571 г. Сервантес участва в битката при Лепанто, където е тежко ранен от изстрел от аркебус. В резултат лявата му ръка остава неподвижна до края на живота му. По-късно той пише: „Когато ме лиши от лявата ми ръка, Бог ми вдъхна сила в дясната ръка и неистова страст към писането“.

Луи Брайл (1809 - 1852)

Учител по френски език. На 3-годишна възраст, по време на инцидент в работилницата на баща си, той се наранява и ослепява. На 10-годишна възраст печели стипендия за обучение в Националния институт за слепи деца в Париж. Там той чува за опитите на армейския офицер капитан Чарлс Барбие да създаде кодирано писмо за изпращане на секретна информация. Запознава се с автора на "синографията" , който се отказва много бързо от нея, тъй като е била трудно усвоима от войниците. Стъпвайки на неговата идея, Луи Брайл създава система от 63 различни комбинации от релефни точки, за да създаде азбуката за незрящи, наречена на него ”Брайл” или „Брайлово писмо“.Тя е адаптирана към почти всички съвременни езици.

Стивън Хокинг (1942 - 2018)

Знаменит астрофизик, Прикован към инвалидната си количка, изгубил способността си да говори, да се движи, Хокинг се превръща в знаменит астрофозик и един от най-големите съвременни учени. Автор на революционни теории в областта на космологията и квантовата гравитация, които хвърлят качествено нова светлина върху знанието за Вселената, част от която е планетата ни. От 1985 г. до смъртта си използва специален апарат, за да говори. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише, да ползва интернет и електронна поща.

Стенли Кубрик (1928 - 1999)

Феноменалният американски режисьор Стенли Кубрик е имал синдрома на Аспергер. Създателят на „2001: Една одисея в Космоса“ е диагностициран "ретроспективно" от д-р Майкъл Фицджералд в книгата му "Синдром на Аспергер: Проклятие или дарба".

Лео Меси (1987)

Един от най-добрите футболисти на всички времена е диагностициран с аутизъм на 8-годишна възраст. Именно в това се крие специфичното му поведение на игрището, свързано с изпълнението на едни и същи модели на поведение. Лео винаги пада отдясно, дриблира по еднакъв начин и често прави дузпи в един и същи типичен единствено за него стил. Поведение, характерно за аспергерите. Според проучвания неговият мозък е по-развит, което му помага да предвижда ходовете на другите футболисти. Именно на специфичното му състояние се дължи и уникалната му концентрация.

Марла Ръниън (1969)

Разболява се от т.нар. „синдром на Старгарт“ на 9-годишна възраст и неговото прогресиране я прави практически сляпа. Това не ѝ попречва упорито да следва мечтите си и да стане трикратен шампион по бягане на национални първенства, носител на множество златни медали от олимпиади и изобщо един от най-добрите бегачи в света. Марла се състезава наред с напълно здрави спортисти и ги побеждава. С постиженията си доказва, че хората с увреждания могат да бъдат пълноценна част от обществото и истински победители, стига да го позволят на себе си.

Четете още: 10 знаменитости с аутизъм