Автор
Весела Георгиева

90-годишната актриса Емилия Радева: Вярвам, че на човек му е дадено 'отгоре' да се справя с предизвикателства

На 23 май голямата българска актриса Емилия Радева навършва 90 години. Родена е на 23.05.1932 г. в Радомир. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" (1955). Театър „Българска армия” става неин дом точно за 33 години. Там работи и съпругът A – известният актьор Любомир Димитров (починал през 2001 г.), с когото са заедно още от студентските години. Двамата имат дъщеря, Катерина, която също тръгва по пътя на родителите си и завършва ВИТИЗ, но след това заминава за Франция.

"За всичко хубаво в този живот си заплатих. Вярно, по-бавно, а то е и по-мъчително, от моята голяма приятелка Невена Коканова. Съвсем скоро ще станат 20 години от нейната кончина, а все си мисля за една от последните ни срещи - тя беше точно след Великден. Невена ми даде яйца, които сама рисуваше. 20 години вече не са мръднали. Сварвам я да къса и хвърля снимки и питам защо го прави, а тя: "Еме, това вече на никого не е нужно. В този живот човек за всичко плаща. Получих толкова много от живота - от професията, от хората. И сега дойде моментът, когато трябва да платя с живота си. Думите ѝ все отекват в мен", казва тя.

Вероятно няма да отбележи рождения си ден с голямо тържество, защото не е в най-добрата си форма, пише Plovdiv24.

"Майка ми се чувства добре, но вече годините не ѝ позволяват да прави шумни тържества. Аз съм тук при нея, дойдох от Франция за празника й. Ще бъдем само най-близките", сподели дъщерята на Радева - Катерина.

View post on Instagram
 

За празника на баба си ще дойде и внукът на Емилия - Леандър-Любо, кръстен на покойният ѝ съпруг.

"Винаги съм вярвала в предупрежденията, вярвам и че на човек му дадено "отгоре" да се справя с предизвикателства. Днес е изключително тежък трудът на хората, които се занимават изкуство, защото то изразходва и душевно, и интелектуално, и физически. А е трудно време", казва актрисата.

Ако трябва да е искрена, зад великолепната ѝ усмивка има и доста рани, и обиди. Емилия не пропуска да спомене и за тежкото предизвикателство, което е преживяла, но ѝ е дало един голям урок - никога да не остава без работа.

"След кончината на съпруга ми Любомир Димитров ме хвана това състояние на пълно отричане от живота, на никого не го пожелавам - никаква храна, никакви контакти, поддръжка на хигиена и тяло също никакви. Тогава се срещнах с Мадлен Алгафари, която много ми помогна, каза ми: "Емилия, всичко зависи от теб - интелигентна и талантлива жена си. Важно е ръцете и умът ти да са заети". И така започнах да пиша - едни сърцераздирателни стихотворения, издадох книга. И моята дъщеря като студентка във ВИТИЗ е писала стихчета. Събрахме ги заедно с моите. Предлагам: "Здравей, самота!", а тя: "Не е ли по-добре да кажем: "Сбогом, самота!". Но аз мисля, че самотата е двояка, не можеш да я преодолееш, а трябва да я използваш, за да израстваш", спомня си още актрисата.



Има много награди, а през 2013 г. получава и почетен "Аскеер".

За своите 90 години Емилия Радева все още изглежда страхотно. От усмивката на голямата актриса се разлива мекота, а в погледа ѝ, увеличен от лупите на очилата, се чете успокоение.

"Аз съм възпитана в християнската вяра, може би защото сме останали сираци, две сестри и един брат, и баща ми ни е въвел във вярата, за да търсим някаква утеха. Това е останало в мен и непрекъснато се моля - имам си моя молитва, която си казвам сутрин и вечер. Вечер се моля да ми простят за грешките и благодаря, че съм се събудила жива и се моля да имам лек ден и да са добре моите близки, приятелите", споделя Радева.