Съпругът на кралица Елизабет Втора – 97-годишният принц Филип, удари с колата си автомобил, в който се е возило 10-месечно бебе.

Инцидентът е станал вчера край имението Сандрингам в графство Норфолк, като по данни на полицията принцът, който сам е шофирал Range Rover-a си, не е пострадал, въпреки че колата му се е преобърнала.

Принц Филип е бил в съзнание, но в шок от случилото се, разкриха очевидци пред британските медии. "Той крешеще: "Краката ми, краката ми", преди да бъде изваден от автомобила от насъбралите се наоколо хора", сподели очевидец на произшествието пред "Мирър".

"Имах от кръвта на принца по ръцете си", спомня си мъжа.

И на двамата шофьори от катастрофата са взети кръвни проби за алкохол, като и двете са отрицателни, потвърди полицията. Принцът си е тръгнал сам от местопроизшествието, без чужда помощ. Прегледан е от лекар в имението Сандрингам, където живеят с кралицата от коледните празници насам.

От полицията не разкриват подробности за бебето, което се возело на задната седалка на ударената Kia, но разпространиха информацията, че жената, шофирала автомобила, и спътничката ѝ са с леки наранявания. След като им е оказана медицинска помощ, те са били изписани от болницата.

И въпреки че инцидентът се е разминал без сериозни последици мнозина си зададоха въпроса защо мъж, който ще навърши 98 години след пет месеца, бил той и съпруг на кралицата на Великобритания и баща на бъдещия крал, продължава да управлява автомобил.



Припомняме ви, че принц Филип се оттегли от обществения живот през 2017-а, заради преклонната си възраст, а тази година дори пропусна традиционната Коледна служба в Сандрингам. Това ни кара да се чудим как така възрастта на херцога на Единбург не му позволява да е социално активен, но пък му позволява да е достатъчно наблюдателен и с достатъчно бързи реакции, за да шофира.

Инцидентът отново предизвика полемика в редица британски медии дали над определена възраст не трябва да бъдат отнемани правата за шофиране.

Вие на какво мнение сте, дами?