"Работила е за НАСА. Проектирала е нови наночастици, способни да подобрят ранната диагностика на заболяванията. Върнала се е да работи в БАН за 2000 пъти по-малка заплата, но никой не говори за нея, защото не е плеймейтка или футболна съпруга. Моля, споделяйте, за да се гордеят повече българи с нея".

Гала, Кристина Патрашкова, левият социолог Михаил Мирчев и още хиляди души се възхитиха от професор Сашка Ганева от Сливница. Как да не ѝ се възхитиш, наистина? Млада, сексапилна, космически интелигентна, а на всичкото отгоре и жертвоготовна за България – това е най-коментираната „персона“ във Facebook, където обикновено първо се харесва и споделя, а после се мисли. Сашка Ганева, разбира се, не съществува, а снимката й принадлежи на една от най-известните порноактриси и сексуални гурута в света – Саша Грей.

Каква неуместна шега, коментират прибързани родолюбци, порно лаици и неволни разпространители на фалшиви новини. От няколко дни едни търсят филмите, сериалите, биографията, коефициента на интелигентност, бизнеса, цитатите и житейските уроци на Саша Грей в Google. Други опитват да закупят книгата ѝ за любовта, преведена на български език. Трети просто се надсмиват на ситуацията.

Гала призна, че е прочела „новината по диагонал“ от страница с шеговити постове и се объркала с химика доц. Мария Спасова, която получи място в Менделеевата таблица. „Аз съм изумена, че в България хората знаят толкова подробности за Саша Грей, а не могат да изрецитират „Аз съм българче“ дори. За мен това е скандално“, контрира Патрашкова, придавайки още по-силен патриотичен оттенък на розовата светска тема в държавата.

Социален експеримент

Виртуалната поредица „Евала на таквиз велики българи“ представя Грей, Рон Джереми, Миа Халифа и други известни лица от индустрията за възрастни като високоплатени специалисти и сърцати българи, зарязали парите и кариерата в чужбина. Колажите и надписите под тях са очевидно майтапчийски, но явно и жаждата за патриотични примери е не по-малко силна, ако съдим по успеваемостта, която постигат.


Спасителната кауза за „връщане на българите“ отдавна се търкаля в публичното пространство, а напредъкът й е проблематичен. Институциите също съдействат - чрез писма до емигрантите на Запад, набиране на сезонни работници от диаспорите в Украйна и Молдова, или по другия начин, ерго 5000 евро под масата за български паспорт.

По-тревожното – и това е поредното доказателство – е безкритичното възприемане на информацията в интернет. Важният въпрос тук не е дали гладенето на порно е добро или лошо, не е пародията на реалността чрез секс индустрията е удачна. Въпросът е колко лесно можем да бъдем манипулирани и на свой ред да манипулираме несъзнателно?

Консумираме ли информацията с отговорност и мярка?


Илиян Дуков, автор колажите на „порнопатриотизма“, обясни, че целта му е да тества критичното мислене в интернет. Като на шега, използвайки част от най-популярните порноактьори като жокер. Нещо ми подсказва, че постовете му щяха да се споделят със същия ефект, ако бяха гарнирани със снимки на обикновени храна. Тестът очевидно е неуспешен.

Социалният балон по алгоритъма на Зукърбърг се спука. Всеки потребител получава такава информация, каквато ще му хареса и търси истината такава, каквато иска тя да бъде. Щом отговаря на неговите интереси и убеждения, тогава няма значение дали една история е вярна, наполовина вярна или абсолютно измислена. Така Саша Грей става Сашка от Сливница. И всички разбират за нея.

Автор: Виктория Димова