Айфеловата кула се руши! Какво се случва с този емблематичен символ на Париж

Айфеловата кула ръждясва катастрофално и спешно се нуждае от основен ремонт, алармират от „Ройтерс“. Вместо това обаче единственият начин, с който крият ерозиите ѝ, е освежителна боя за 60 милиона евро така, че легендарното здание да изглежда поне в поносим вид преди Олимпийските игри през 2024 г. в Париж.

Кулата от ковано желязо, построена от Густав Айфел в края на 19 век, е най-посещаваната забележителност с входна такса в света и е най-високата конструкция в Париж. Тя е мощен магнит за около шест милиона туристи годишно, но днес състоянието ѝ е стряскащо заради пагубното въздействие на ръждата.


"Ако Густаф Айфел можеше да посети мястото, щеше да получи инфаркт", отбелязва неназован мениджър пред сп. "Мариан".

Кулата с височина 324 м сега се пребоядисва за 20-и път в историята ѝ. Трябваше да бъде свалена боята и да бъдат нанесени два нови слоя върху 30 процента от нея, но работата беше забавена заради пандемията от ковид и наличието на олово в старото покритие. Това е и причината Айфеловата кула да бъде пребоядисана само 5 процента.



Дружеството, което стопанисва Айфеловата кула - SETE, се въздържа да я затвори задълго, за да не бъдат загубени приходи от посещенията на туристи.

Наричана от парижани „Желязната дама“, кулата е построена между 1887 и 1889 г. като входна арка на Световното изложение в Париж, което се провежда през 1889 г. по случай 100-годишнината от Френската революция. Първоначално е критикувана за своя дизайн от водещи френски художници и интелектуалци, но с времето се превръща в глобална културна емблема на Франция и една от най-разпознаваемите конструкции в света.

Айфеловата кула е първата конструкция с височина над 300 метра в историята. Тя е най-високата постройка в света до 1930 година, когато губи първото място за сметка на небостъргача Крайслер Билдинг в Ню Йорк. Айфеловата кула остава уникална, макар че изостава значително от най-високата кула – Бурдж Халифа (828 метра) в Дубай.

Освен че е сред най-популярните туристически дестинации, Айфеловата кула е и сред най-често копираните конструкции в световен мащаб. Най-старото копие е Блекпул Тауър в Блекпул, Северозападна Англия. Тя е построена през 1894 година и е висока 158 метра. Най-голямото (165 метра) и най-известно копие на Айфеловата кула се намира в Лас Вегас, САЩ. Имитации на Айфеловата кула има и в други американски градове, както и в страни като Япония, Китай, Чехия, Румъния и Русия.

Лас Вегас, САЩ

Четете още: Как се спи в къмпинг за шведски тройки?