Автор
Василка Ванчева

Алиенор Аквитанска - първата жена, участвала в Кръстоносен поход

1122 г. Дворът на херцог Гийом Х Аквитански е притихнал в очакване. Младата херцогиня Аенор е започнала да ражда първото си дете. Всички очакват, естествено, наследник на херцогството, но след дълги мъки на бял свят идва момиче. За Гийом това не е беда - нали ще има още много деца. Влюбен до ушите в красивата си жена, той кръщава малкото същество Алиенор, т.е. другата Аенор. И не подозира, че това име ще остане в историята на света и това дете ще стане жената, донесла с буйния си нрав и необузданата си жизненост 300 години конфликти за короната между Франция и Англия. Историята е описана в романа на Таня Кинкел "Алиенор. Аквитанската лъвица", част от поредицата "Известните жени в историята" на издателство "Емас".


Януари 1137 г. В началото на годината херцог Гийом тръгва на поклонение. Но пътьом го застига смъртта. Седем години по-рано е починал малкият му син, братчето на Алиенор, а след него и майката Аенор. Алиенор е останала единствена наследница на херцогството, а в завещанието си баща ѝ е определил френския крал Луи VI от династията на Капетингите за неин настойник, който трябва да ѝ намери и съпруг. Луи VI се е съгласил с охота. По това време Аквитания е богата страна, макар и васална на френската корона. Разпростряла се на изток до Алпите и до Свещената Римска империя, а на запад до океана, тя представлява най-голямата страна на Запада, с прекрасен климат и земя, с разкошни градове и замъци. А дворът ѝ е най-културният в западната част на Европа. Земите на Короната не можели да се сравняват по обхват и богатство с васалното херцогство. Решението улеснява и фактът, че междувременно Алиенор е разцъфнала като неустоима красавица и мълвата за буйните ѝ огнени коси и зелените ѝ очи е обиколила съседните владетели, желаещи я за съпруга на своите синове.

Март 1137 г. Веднага след смъртта на херцог Гийом крал Луи VI се заема с женитбата на 15-годишната Алиенор. И избраният кандидат е - естествено - неговият син Луи. Него Гийом е определил като дете да бъде подготвен да поеме църковната власт на кралството, а по-големия си син Филип - за наследник на Короната. Но първородният умира и Гийом веднага изважда Луи от манастира, за да го готви за бъдещ крал. На 25 юли е вдигната разкошна сватба, а само няколко дена по-късно Гийом внезапно умира, и на 8 август 17-годишният младоженец бива коронясан за крал като Луи VII. И така Алиенор става кралица на всички френски владения.

Крал Луи VII, съпруг на Алиенор

Не може да се каже, че младото момиче се вълнува от властта и от владенията си. Него го вълнува бракът, любовта, интимността. Луи е безумно влюбен в своята съпруга, но монашеското му възпитание е сложило отпечатък върху разбиранията, емоциите и поведението му за цял живот. Данните сочат, че младият съпруг е посещавал спалнята на своята съпруга само когато "Бог е отредил". Пости, празници и пр. са били "забранени" дни. А външната изява на чувства - недопустима.

1148 г. Не така си е представяла брачния живот искрящата от виталност Алиенор. Място не може да си намери сред стените на двореца в Ил дьо Сите и когато Луи организира Втория кръстоносен поход за Свещените земи, тя успява да го склони да я вземе със себе си. Така тя става първата жена, участвала в Кръстоносен поход. Понася всички несгоди, язди редом с войниците, яде от тяхната храна.


Но походът стига до Антиохия, където крал е нейният чичо Раймон дьо Поатие, само девет години по-възрастен от нея. Крал Раймон, очевидно притежаващ родовата жажда за живот, дава пищни вечери на изнурените кръстоносци, с музика и танци. Споделя ги и Алиенор, а не след дълго започва да споделя и ложето му, уморена от безкрайните периоди на въздържание на своя съпруг.

Март 1152 г. Луи е обиден, унижен и иска анулиране на брака. След кратко сдобряване, през което Алиенор ражда втората им дъщеря, Луи се решава все пак да анулира брака им. Това се оказва раздялата с най-тежки последствия в историята. С последващите събития тя слага началото на 300 години борби за короната между Франция и Англия. Децата остават при бащата, а за да сключи нов брак, Алиенор трябва да иска неговото съгласие.

Алиенор и Луи VII. Миниатюра от „Хрониките на Сен-Дени“

Май 1152 г. Нищо такова не се случва - няма и два месеца след развода, Алиенор вече е съпруга на графа на Анжу и херцог на Нормандия Анри Плантагенет, 11 години по-млад от нея. Луи е бесен, но бившата му съпруга се е влюбила до уши в младия благородник, когото е срещнала още по време на брака им, и не се интересува от никакви договори и никакви клаузи. Анри ѝ отвръща също с толкова любов и страст - започнала е една от най-пламенните, но и най-скандалните и най-болезнените връзки в историята на човечеството, описана във филма "Лъвът през зимата" с Питър О'Тул и Катрин Хепбърн.

Катрин Хепбърн като Алиенор Аквитанска.

1154 г. Анри е коронован за крал на Англия с името Хенри II, а Алиенор става кралица, известна като Елионор. Двамата събират огромните си земи на части от Франция и цяла Англия и това слага началото на края на тяхната бурна любов, дала живот на три дъщери и петима сина, сред които и Ричард Лъвското сърце. Честите военни походи, безкрайните боричкания за власт върху земите, както и претенцията на Алиенор за надмощие в семейството постепенно разбиват силата на взаимното привличане и я докарват дотам, че да застане зад синовете си в бунт срещу своя любим, което ѝ коства 15 години тъмница. След смъртта на Хенри Алиенор властва със своите синове до края на дългия си, необикновен живот, а битките и войните ще бележат отношенията между Франция и Англия още столетия.

Надгробният паметник на Алиенор в абатството Фонтевро, Франция.

Историята ти хареса? Четенето винаги е удоволствие! ПРЕМЕСТИ СИ ПОГЛЕДА и се погрижи за очите си с Допелхерц.


(в материала има продуктово позициониране)