Америка призна: Ето точно каква опасност крият 5G мрежите

Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ разкри информацията, че използването на 5G мрежата би могло да бъде риск за безопасността на самолетните полети.

Малко по-рано представители на авиационната индустрия заявиха, че са притеснени от потенциални смущения от 5G, свързани с чувствителната авиационна електроника. Така операторите AT&T и Verizon Communications се съгласиха да отложат активирането на на 5G услугите си до 5 януари.



Ройтерс съобщи, че FAA са издали две директиви за преразглеждане на ръководствата за полети на самолети и хеликоптери. Чрез тях от авиационна администрация целят да забранят определени операции, които изискват показания на радиовисотомера, когато сигналите от 5G C-Band са в ефир. Според FAA „аномалии на радиовисотомера, които не се откриват от автоматизираните системи на самолета или пилота, особено близо до земята, могат да доведат до загуба на възможността за безопасно продължаване на полета и кацане”.



Предстои авиационната администрация да селектира и други възможни ограничения за индустрията, които ще публикува през следващите седмици.