Автор
Теодор Муховски

Аномалии, катаклизми и стихии - глобалното затопляне е все по-осезаемо

Климатът се изменя и това вече е видимо от всички хора по света. Миналото лято се оказа с най-високите температура в Европа, като заради продължителните жеги и суши възникнаха огромни горски пожари. В някои места има недостиг на вода, а малките реки започнаха да пресъхват.

Според френската консултантска компания Callendar, градовете в Португалия, Испания, Франция и Италия, които обикновено са пощадени от горещините, са били с около 1,4 градуса по-топли от средните летни температури за периода 1990-2020 г.



Повишенията на температурите ги приравняват с градове, които са на повече от 400 км на юг, показва анализът.

Като пример, в Мадрид температурата е била сравнима с тази в Тисемсилт в Алжир, който е на отстояние 500 км на юг.

В Северна Италия в градовете, намиращи се в подножието до Алпите, като Милано и Торино, температурите бяха по-високи от тези в Гърция.



Във Франция Страсбург е регистрирала температури, които обикновено са типични в Сан Марино на средиземноморското крайбрежие.

Миналата година се оказа втората най-гореща година, регистрирана някога в Европа, което показва, че континентът е най-бързо затоплящият се в света.

Повишаването на температурите може да наложи преосмисляне на архитектурата на градовете, които са проектирани за умерен климат.

Изводът е, че цялата архитектура, цялото градоустройство, инфраструктурата, дори навиците на жителите трябва да бъдат преосмислени и променени.

Заради глобалното затопляне ледниците се топят с бързи темпове. Стана ясно, че айсберг с размерите на Лондон се откъсна от Антарктика. Площта му наистина е внушителна: 1550 кв.км. Ледникът се откъсна от антарктическия леден шелф Брънт, съобщи ДПА, според Британския антарктически институт. Айсбергът е с големина колкото Лондон с предградията. Все пак някои специалисти са на мнение, че промените в климата нямат принос за откъсването му.



"Това откъсване се очакваше и е част от естественото поведение на ледения шелф Брънт. Не е свързано с климатичните промени", каза Доминик Ходжсън от Британския антарктически институт.

Пукнатината в леда е открита още преди години. След това тя се е увеличавала прогресивно.

Очаква се айсбергът да се движи по течението край антарктическото крайбрежие както предшествениците си, предаде БТА.

Миналата година специалисти свързаха откъсването на айсберг с площ 1200 кв. км с промените в климата, защото топенето на плаващия лед е било ускорено значително от по-високите температури.