Автор
Кристина Кирова

Астрофизик предсказа бъдещето: Човечеството ще изчезне до век

Мрачно бъдеще предрича водещият британски астрофизик Мартин Рийс за човечеството. Всъщност, думата "мрачно" дори не описва достатъчно добре ужаса, който според учения, ще царува само до 100 години на Земята.

Главната причина за зловещата прогноза на Мартин Рийс е съвсем логична - глобалното затопляне и неконтролируемото развитие на технологиите. Той изразява съмнение, че хората ще успеят да оцелеят при наличието на тези два фактора. Но не бързайте да се страхувате, защото твърденията на учения трудно могат да бъдат определени като предсказания. Той се фокусира върху фактите в областта на астрономията и астрофизиката и по-скоро човечеството може да приеме размишленията като предупреждение, отколкото като зловещо предсказание, което със сигурност ще се сбъдне.

Лорд Рийс предрича всевъзможни катастрофи за населението на Земята вбъдеще, но също така отбелязва, че ако човечеството успее да се справи с предизвикателствата в настоящето, които не са никак леки, то животът ще продължи. В противен случай, упадъкът няма да спре и хората ще изчезнат като вид до 100 години.

Ученият не крие, че според него, най-сериозната заплаха за човечеството е оръжието, което само е създало - изкуственият интелект, който може да "изгони" населението на Земята. Рийс твърди, че скорострелното развитие на технологиите е по-опасно и от измененията в климата. Той стига по-далеч в прогнозите си, като предрича че в близко бъдеще хората ще бъдат лишени от собствените си тела и вместо това ще имат модифицирана обвивка.

Другият притеснителен фактор е и технологията за клониране, която търпи много подобрения. Рийс изразява съмнение, че един ден клонингите ще бъдат толкова реалистични, че ще бъде много трудно да разберем коя е истинската личност, на която е извършен клонинг.

Ученият не отрича и съществуването на извънземен живот и също така не изключва възможността да влезем в контакт с извънземен разум.

Четете още: Мислите си, че познавате България? А за тези пет местенца чували ли сте?