Автор
Woman.bg

Баба и внуче! Велик тандем, който може да ви скъса нервите

Майките знаят отлично какво е най-добре за децата им. Майките на майките обаче знаят още по-добре – нали вече са отгледали деца и са наясно с всичко! Как да не ударим на камък с тях?

Ябълката на раздора

Бабите играят специална роля в развитието на децата. Докато родителите възпитават и учат отроците си, бабите само ги обичат и глезят. Всяко едно дете има нужда от такава безусловна грижа, тя компенсира недостига на внимание от страна на мама и тати, които са заети на работа. Получавайки такава мощна емоционална подкрепа, малкият човек израства по-отзивчив и уверен в себе си.

Родителите обаче не винаги са доволни от поведението на бабата – особено ако тя позволява на внучето да прави неща, които мама и тати са забранили. Най-лошо става, когато бабата започва да натрапва своя модел на възпитание и да придърпва детето на своя страна с думите „Мама не е права, трябва да се направи иначе“. Причина за това е, че възрастната жена някога е била водеща фигура в семейството и все още ѝ се иска да „покомандва“.



Освен това тя се засяга, че я възприемат като проста помощничка без право на глас – искат помощта ѝ, но ѝ налагат чужди условия. Колкото повече задължения се прехвърлят на бабата, толкова по-сигурна е тя, че родителите няма да се оправят сами. Освен това тя „много добре знае“ какво ще е най-полезно за детето, затова може да диктува своите собствени правила. В семейството се развихря борба за власт, а малчуганът се превръща в разменна монета и инструмент за манипулация. Детето често си го отнася за това, че не е слушало, докато просто не разбира кого точно да слуша.

Пазете си децата

Когато майката и бабата дават на детето противоречащи си команди, това се отразява зле на психиката му. Има два възможни варианта на протичане на събитията.

В единия случай детето ще започне да „порти“ баба си пред мама и да оправдава лошите си постъпки с нея: „Тя ми позволи да взема бонбоните“. Такива деца стават манипулатори.

В другия случай детето ще стане пасивно и несамостоятелно, защото ще получава упреци, каквото и да направи. Като направи едно – мама му се кара, като направи друго – му се кара баба. Такива деца израстват пасивни невротици, които очакват някой друг да им реши проблемите. В зрелия живот те не са способни да се борят за успех, да направят кариера.



Крачка по крачка

Детето ще се развива хармонично, само ако всички членове на семейството спазват една и съща система за възпитание. Предварително обсъдете с бабата правилата, разберете се кога може да се правят изключения, кога е позволено детенцето да бъде глезено и в кои случаи това е недопустимо. Забелязали сте, че преките ви забрани се нарушават? Направете деликатна забележка, обяснете на бабата, че ако продължи да си действа по нейния си начин, детето ще спре да слуша и двете ви.

Запомнете твърдо – не бива да се карате на бабата пред детето. Дайте ѝ шанс да се реваншира. Всичко се повтаря за четвърти път? Значи е време за действие. Наложете санкции. Да забраните на бабата да се вижда с внуците е непрактично, по-добре намалете постепенно часовете, които те прекарват заедно. За да не се обиди старата жена, покажете, че всичко това е предизвикано от загрижеността ви за нея и за здравето ѝ.

Впрочем, детето няма да се поддава на провокации от страна на по-възрастните и да нарушава забраните ви, ако вие не само налагате правилата, но ги и обяснявате. Децата най-охотно спазват онези правила, в чието създаване са участвали.



Кодекс

Различни възгледи за възпитанието могат да имат не само мама и баба, но и тати. Когато налагате някакви правила, спазвайте следните принципи:

1. Ако помежду ви възникнат конфликти, не показвайте, че страните са непримирими. Детето трябва да се научи от вашия пример как да търси и намира компромиси. Не забравяйте да се поинтересувате и от неговото мнение.

2. Въвеждате ново правило? Съобщете го на всички, за да не може детето да се възползва от отсъствието на някой член на семейството.

3. Майката не винаги трябва да се съгласява с бащата – нито обратното. Детето е добре да има възможността да дискутира въпросите си с възрастните, защото иначе ще започне да си търси съюзници другаде – хора, на които ще може да се оплаче, без риск да бъде наказано.

4. Учете детето в случай на конфликт между наставленията на големите да не заема сляпо едната страна, а да избира по-подходящото решение или да предлага свое такова.

Погрешни команди

Възрастните могат сами неволно да провокират детето да наруши правилата, защото децата възприемат някои думи по съвсем различен начин.



Какво казват големите:
Докато мама я няма, можеш да си поиграеш.

Какво чува детето:
Всички желания се сбъдват, когато мама я няма.

Какво казват големите:
Ти винаги трябва да слушаш баща си. Той е главата на семейството.

Какво чува детето:
Можеш да не обръщаш внимание на това, което ти говорят другите възрастни.



Какво казват големите:
Кого обичаш повече, мама или баба? Която обичаш повече, нея слушай.

Какво чува детето:
Трябва да слушаш само онези, които ти харесват. Всички останали са лоши и дори опасни.

Какво казват големите:
Слушай онзи, който те гледа. Той по-добре знае!

Какво чува детето:
Ако големите ги няма вкъщи, мога да не изпълнявам наставленията им.

Четете още: Запознайте се с момичето с най-големите очи