Автор
Мария Николова

Баща на iPhone, но не и на собствената си дъщеря

Лиса Бренан Джобс е бебе, когато баща й я посещава в скромния апартамент в Калифорния, където живее с майка си. Годината е 1980-а, а това е едва вторият път след раждането й, в който той се отбива да я види.

Майка й Крисан Бренан е толкова бедна, че не може да си позволи да плаща сметките за отопление и се налага малката Лиса да зъзне през зимата. Крисан едва свързва двата края – работи като сервитьорка и чистачка, защото не може да се справи със скромната сума от 500 долара, които Стив Джобс, бившият й приятел и баща на Лиса, й дава на месец. Само до седмата си година тя и майка й се местят 13 пъти. Понякога се налага да спят и у приятели.

Припомняме, че Джобс е създател на Apple, първата американска компания с пазарна стойност в размер на 1 трилион долара (новината бе съобщена преди броени дни).
Технологичният гений изобщо не е искал да плаща издръжка на Лиса, принуждава го съдът. Темида взима решението въпреки твърденията му, че момичето не е негово дете, че той е стерилен, а бившата му приятелката доста често си лягала с други мъже. И въпреки че ДНК тест доказал бащинството му, той години наред настоявал, че няма дете.

Нарцисизмът и чудовищната му арогантност проличават в мемоарите, които Лиса посвещава на сложните отношения с баща й. Части от тях бяха публикувани във "Венити феър".

„Знаеш ли кой съм аз?“ Той махна един кичур коса от очите си. Аз бях на три, не знаех. “Аз съм твой баща. Аз съм един oт най-важните хора, които някога ще познаваш”, казва й той в един от редките случаи, когато се виждат. Колкото и абсурдно да звучи, той всъщност до голяма степен се оказва прав.

В мемоарите си Лиса не пести обвинения към баща си.

Тя пише, че когато дошъл в болницата, където се родила, казал пред всички: „Тя не е мое дете.“ После останал малко с майка й, докато изберат име, и си тръгнал.

Един от първите компютри на гиганта се казва Лиса - човек ще реши, че може би е някакво признание за това, че тя все пак означава нещо за него. Но не е. Джобс е суров и лично й казва, че е чисто съвпадение.

Лиса споделя също, че веднъж го попитала дали може да наследи неговата кола. „Нищо няма да получиш. Нищо. Разбираш ли?“, казал й. И въпреки че знаела, че не е особено щедър нито на пари, нито на думи и чувства, тя била наранена и осъзнала, че е направила грешка.

„Дълго време се надявах, че ако играя добрата дъщеря, той ще бъде добрият баща“, спомня си Лиса. Това обаче не се случва.

Дори когато той е на смъртно легло, тя идва да го посети, а той й казва: „Миришеш на тоалетна“. Тя просто си била пръснала пяна за лице. Но това си бил Джобс – на практика е прав, но всъщност адски му липсва такт и топлота.

7 години след смъртта му (Стив Джобс умира от рак на панкреаса на 56 години) личността му продължава да вълнува света. 40-годишната вече Лиса и нейната майка може и да твърдят някои нелицеприятни факти за него, но някогашните му колеги в Apple го боготворят, както и вдовицата му Лорийн Пауъл Джобс, която всячески се опитва да запази статута му на светец.

И да, не е новина, че Стив Джобс не е бил добро момче, но все пак от устата на собствената му дъщеря, която той отказва да признае с години, не звучи ласкаво.

Всъщност това е поредният повод да се заговори за тийнейджърската любов на Стив Джобс.

Крисан среща създателя на Apple нa 17. Двамата имат луда любов в онова свободно, хипарско време. На 18 години тя забременява, но двамата заедно решават тя да направи аборт. По-късно, през 1978 г., тя отново е бременна – този път с дъщерята, която Стив Джобс ще откаже да признае. Тя запазва бебето, но това слага край на връзката им. След това всеки поема по своя път. Джобс среща Лорийн през 1989 г, в университета Станфорд, където тя учи – имат три деца.

Историята на Лиса и майка й е главна сюжетна линия във филма от 2015 г. на Дани Бойл, посветен на Стив Джобс.

Докато Лиса, която между другото отказва да говори публично за баща си до смъртта му, прекарва часове със сценариста Аарон Соркин, вдовицата на Джобс Лорийн се опитва всячески да направи така, че филмът да не види бял свят. Според някои клюки тя лично звъняла на Леонардо ди Каприо и Крисчън Бейл – за да ги моли да не участват в продукцията.

Като цяло филмът е доста критичен към Джобс – той е описан като гений, който бидейки осиновен като дете, е имал чувство за безпомощност, което се трансформирало в желание да кара хората да се подчиняват на неговата воля. Лентата разглежда и сложния личен живот на бащата на Apple, включително отношенията му с Криснан.

Те на моменти наистина са отвратителни. Понеже Лиса и майка й имат труден живот, веднъж Крисан пише на Джобс, че няма да публикува мемоари в замяна на определена сума за нея и дъщеря й. Той обаче отказва да я плати и й казва, че не се поддава на изнудване.

Бренан в крайна сметка споделя, че Джобс се е извинил на нея и Лиса за поведението си. Той постепенно увеличава издръжката до 4 000 долара месечно, купува им къща за 400 000 долара и две коли.

Джобс не завещава нищо на Крисан Бренан, но на Лиса оставя няколко милиона долара (не е ясно точно колко). И макар да се сближава с дъщеря си по-късно във времето, днес е ясно едно - iPhone с пари можеш да си купиш, но любов, пропуснати мигове и време никога. И вероятно най-ясно го е разбрал на смъртния си одър.

„Да, аз стигнах до върха на успеха в бизнеса. В очите на другите бях символ за успех и подражание. Въпреки това с изключение на работата, имах малко поводи за радост. Накрая – богатството ми е само факт – цифри, които не топлят." Твърди се, че това са последните му думи.