Автор
Антония Михайлова

Бащата на Шерлок Холмс: Очите на жената казват много повече, отколкото устата ѝ

Сър Артър Конан Дойл е една от най-интригуващите и забележителни личности на своето време. Славата му обаче го надскача и повод да си спомним за създателя на Шерлок Холмс е 90-годишнината от кончината на писателя. Дойл е съвременник на титани като Брам Стокър, Оскар Уайлд, Джордж Бърнард Шоу, Джером Джером, Ръдиард Киплинг, Хърбърт Уелс и др., той с достойнство се нарежда сред плеядата именити автори, оставили незаличима следа в световната литературна класика.

Конан Дойл не е само майстор на перото. Той е лекар и пътешественик, спиритуалист и откривател, мечтател, жадуващ за приключения, израснал в бедност, умрял като рицар.

Сър Артър Конан Дойл се ражда на 22 май 1859 г. в шотландския град Единбург, в семейството на Чарлс Алтамънт Дойл – архитект и художник, потомък на ирландски католици.

Най-голямо влияние в живота на Артър оказва неговата майка – Мери Фоли. От нея той наследява интереса си към рицарските традиции, жаждата за приключения, страстта към книгите и, не на последно място, умението да разказва забавно и увлекателно. За нея Конан Дойл казва: „Истинската любов към литературата, склонността към съчинителство съм взел от майка си“.

Безспорно най-запомнящите се образи, родени изпод перото на сър Артър Конан Дойл, са на гениалния детектив Шерлок Холмс и неговия не по-малко остроумен и находчив помощник – доктор Уотсън. Смята се, че вдъхновение за любимия на цял свят следовател е образът на учителя Джоузеф Бел.

Бел е бил преподавател в английски университет, който се е доверявал на дедуктивния метод, за да демонстрира на студентите как чрез наблюдателност може да се достигне до определени изводи. Именно този метод е основата на разказите от поредицата.

Получава титлата Сър, но не заради книгите си за Шерлок Холмс. Крал Едуард VII го прави рицар заради памфлета му в защита на британските военни действия в Южна Африка.

В чест на Сър Артър Конан Дойл поднасяме на вниманието ви няколко култови цитата от разказите му за Шерлок Холмс, които, надяваме се, ще събудят любопитството ви и ще ви накарат да разгърнете страниците на поредицата.

"Проявил си изключително постоянство в разследването си, Уотсън. В момента не мога да се сетя за нито една грешка, която да си пропуснал да направиш. В резултат на действията си, успя да вдигнеш тревога навсякъде и все пак нищо да не откриеш."

"Хора, които се хвалят, че разбират от всичко, рядко могат да се похвалят със задълбочени познания."

"Ти също виждаш, но не умееш да забелязваш. Разликата между едното и другото е ясна."

"Всички смъртни са уязвими!"

"Аз чета само криминалната хроника и скръбните вести. Те са най-поучителни."

"- Тогава отидохте до дома на свещеника, почакахте отвън известно време и накрая се върнахте във вилата си.
- Откъде знаете?
- Проследих ви.
- Не забелязах никого.
- Точно така става, когато аз следя някого."

"Най-лесният начин да повярваш в преселението на душите, е като започнеш да изучаваш фамилните портрети."

"Целият ми живот представлява непрестанно усилие да избягам от скучното сиво ежедневие."

"В този свят не е важно колко сте направили. Важно е да убедите хората, че сте направили много."

"Главата е предназначена не само за украшение, понякога с нея трябва и да се мисли."

"Моя стара максима е, че като изключиш невъзможното, онова, което остава, е истината, колкото и невероятна да изглежда."

"Опасно е да отнемеш тигърчето от тигрицата и заблуждението от жената."

"Всяко разследване изисква факти, а не легенди, митове и слухове. Успехът винаги е ужасно капризен."

"Главата е предназначена не само за украшение, понякога с нея трябва и да се мисли."

"Жената притежава сила на духа, с която не може да се сравни и най-голямата доблест на мъжа."

"Чистата съвест е най-доброто приспивателно."

"Приемете като закон за себе си, никога да не се обръщате назад, гледайте само напред, където ви очаква най-великият подвиг."

"Дребните детайли са по-важни от всичко останало."

"Очите на жената казват много повече, отколкото устата ѝ."

Четете още: Агата Кристи - писателката, която спаси дете от отвъдното