Автор
Теодор Муховски

БЧК съветва: Какво да направите, когато има мълнии и гръмотевици

Напоследък трагичните случаи на хора, починали вследствие на удар от мълния зачестиха. Причините са най-различни, затова е важно да се спазват определени правила при гръмотевична буря. С природата шега не бива и всяко подценяване може да доведе до фатален край.

Когато навън има гръмотевична активност и опасност от мълнии, най-важното е да изключите всички електрически устройства, защото те привличат още повече електрическа активност. По възможност извадете и батериите от устройствата си.

Няма значение дали сте на открито или под дърветата, гръмотевичната буря винаги е много опасна. Преди месец мълния едва не уби младо момиче в Приморско. А преди ден в столицата загинаха 3-ма души, поразени от мълния, а един от тях е остава в тежко състояние.



БЧК дава ценни съвети какво трябва да правим, когато сме на открито и на закрито по време на гръмотевична буря.

На открито пространство:

- Ако сте в планината на повдигнато място, хълм или връх, най-добре слезте надолу колкото се може по-бързо;

- Изключете всички електрически устройства, които се намират във вас. Те привличат още повече електрическа активност. По възможност извадете и батериите;

- Намерете сухо и безопасно място, където да изчакате да премине бурята. Гръмотевичните бури са мощни, но отминават сравнително кратко – от 30 мин до един час.

- Потърсете скала или пещера, където да се скриете и да сте на сухо и защитено място. Въпреки че пещерите ви предпазват от дъждовните капки, те крият друга опасност. В случай, че мълния удари пещерата е добре да сте на отстояние един метър от стените ѝ и на три метра от тавана ѝ;

- Изолирайте се по някакъв начин от земята. Поставете някакво шалте, постелка или друг мек предмет под краката си. Така ще бъдете предпазени от протичането на електричеството по земната повърхност, ако падне мълния близо до вас. Имайте едно наум, че електричеството може да премине дори през поставената от вас изолация.



Каква позиция да заемете при буря с мълнии

Без значение дали се намирате на открито или защитено място, трябва да заемете тази позиция: клекнете, наведете главата си и покрийте ушите с длани, като държите краката си събрани.

Какво да правите, ако бурята ви хване в гората:

Най-коварното е да ви завари гръмотевична буря, докато се намирате в гората. Така вие сте заобиколени от много повече потенциални цели. Ако сте групичка от хора по време на бурята е добре често да се преброявате, а ако някой се откъсне от групата да го изчакате. Ако видите, че се бави, се върнете, защото може да има нужда от помощ.



- Никога не стойте под самотни и високи дървета. Те привличат мълниите като магнит. Голяма грешка е когато някой си мисли, че дървото може да го предпази от гръм или мълния. Освен това мълнията може да порази самото дърво и то да падне и да ви затисне.

- Водата също е голям проводник на ток. Не стойте в морето, езерото или басейна, когато има признаци за гръмотевици или мълнии. Електрическият ток се разпръсква по водата и може косвено да достигне и до вас. Стойте далече от реки, потоци, локви и всякакви водни източници.

- Дръжте металните предмети далеч от мястото, където сте се подслонили.Най-безопасното разстояние е приблизително 50 метра;

- Ако сте запалили огън, по-добре го потушете и загасете, защото димът е вид йонизиран газ, който може да предава електричество.

Латентна опасност от мълния:

Не е задължително мълнията да ви покоси директно. Достатъчно е тя да падне на метър от вас, за да ви порази нейният ток. Най-опасно е, когато електричеството премине през тялото ви - тогава може веднага да увреди жизненоважни органи на тялото ви и това да причини смърт.

Четете още: Как да проверите сами състоянието на щитовидната си жлеза