Той е Кейдън Джак Шаток – момченце, което се ражда без кожа, и на пук на печалните прогнози на лекарите, днес – шест месеца по-късно, е жив, здрав и с широка усмивка на лице.

Детенцето се ражда десет седмици преди термина, а кожата му, с изключение на тази по лицето, е изцяло без горен слой.

Това не само причинява болка на бебето, но и e рисково за живота му. До такава степен, че докторите са на мнение, че шансовете момченцето да оцелее са минимални.

"Когато сестрите ми го показаха след раждането, с мъжа ми се разплакахме. Навярно си казвате: "Нормално". Но истината е, че и медицинският персонал бързаше да излезе от стаята, за да се наплаче. Веднага след като затвориха вратата след себе си, сестрите избухнаха в плач. Още си спомням риданията им, които отекваха в тишината", споделя 19-годишната майка Джесика Киблър.

"Беше ни много трудно. Двамата с бащата на Кейдън – Джак, сме на по 19, нямаме опит в отглеждането на деца и първото ни момченце се роди със сериозен здравословен проблем", допълва Джесика.



В продължение на цели десет дни на родителите не им е позволено да докосват сина си. За прегръдки и дума не може да става. "Той беше толкова малък и изглеждаше така уязвим. Не можехме да го вдигнем, защото това щеше да му причини силна болка, а и към него бяха прикрепени хиляди машини", спомня си майката.

Но в тунела се вижда светлина и Кейдън доказва, че в малкото му телце е събрана сила и борбеност, достойни за уважение. Момченцето надживява прогнозите, дадени му от лекарите, и след шест седмици горният слой на кожата му започва постепенно да се развива.

Това обаче далеч не означава, че изпитанията са зад гърба на бебето. Наскоро то преживява сложна операция за трансплантация на кожа от корема върху дясната ръчичка. Като според медицинския персонал, следящ случая на Кейдън, детето ще се нуждае от още поне четири подобни интервенции в рамките само на следващата година. Освен това мъничето е приемано по спешност в болница цели шест пъти.

Причината за състоянието на Кейдън все още не е известна, но е назначена специална комисия от лекари, която да разследва случая. Като под внимание се взима и фактът, че майката страда от бъбречно заболяване и по време на бременността е имало обилно кръвотечение.

И въпреки че Кейдън едва познава живота извън болницата и освен с редица сериозни медицински манипулации и възстановяването след тях, се е сблъсквал и със сепсис, некротизиращ ентероколит, остра херпесна инфекция и бронхиолит, днес той е лъчезарно и постоянно усмихнато момченце.

Малък, но с борбен дух и силна жажда за живот, той е истинско вдъхновение и несъмнено заслужава адмирациите ни!