Автор
Woman.bg

Богиня на 55! Ето какво не докосва Ел Макферсън, за да изглежда така

След месец тя ще навърши 56, но изглежда божествено, като на 35. Неслучайно ѝ казват Тялото. Австралийската манекенка Ел Макферсън продължава да буди възхищение не само с безупречните си форми, но и с класата, която излъчва. Мнозина с носталгия си припомнят времената, когато жените бяха истински, различни, пленителни и с харизма. Красива и в живота, и на котешката пътечка, Макферсън не крие тайната на безупречния си външен вид, превръщайки се във вдъхновение за милиони жени по света. Сега тя споделя своите безценни правила за здравословен начин на живот, и по-конкретно, какво е изключила от менюто си, за да е във форма.

View post on Instagram
 

„Когато навърших 50 години, престанах да се гледам в огледалото. Имах чувството, че тялото ми не ми принадлежи. Дотогава разчитах единствено на добрите си гени, но понякога това не е достатъчно. И тогава изключих от менюто си някои продукти. На тези от вас, които са склонни към напълняване, препоръчвам да го направят и по-рано. Още на 40“, споделя тя.

Ето от какво се лиши Тялото, за да е в топ форма:

View post on Instagram
 


Кафе

Имаме лоша новина за любителите на ободряващата напитка. Според диетолога на Ел Макферсън кафето създава киселинна среда, която благоприятства развитието на различни болести. Затова е препоръчително да ограничите консумацията му до една чаша на ден, не повече.

Сладолед и шоколад
Спрете сладоледа и шоколада, но и всички продукти, които съдържат захар. Тя влияе негативно не само на фигурата, зъбите, но и на кожата – колагенът става чуплив и се разрушава. Учени дори разработват тест за степените на стареене на кожата на базата на въздействието на захарта върху колагена. Именно от неговите влакна зависи колко опъната ще е дермата. Получава се така, че колкото повече захар ядем, толкова повече бръчки и пигментни петна ще имаме.


Млечни продукти
Все още няма категорично мнение по въпроса дали млякото е вредно за здравето на възрастните хора. Фанатиците на тема здравословно хранене обаче са категорично против. Според тях с възрастта лактозата се усвоява все по-трудно от организма. Поради тази причина започват да се появяват отоци, в това число и на лицето. А торбичките под очите не радват никого. Освен това лактозата е сочена за виновник и за появата на пигментни петна. Затова специалистите съветват с годините да забравим за кравето мляко или да го заменим със соево, в най-лошия случай – с козе.

Продукти, съдържащи глутен
Мнозина са фенове на безглутеновата диета, въпреки че, според лекари, броят на хората с непоносимост към глутен не е толкова голям. Затова специалистите съветват, ако не проявявате подобна алергия, да не изключвате напълно от менюто си храните, които го съдържат. Тук Ел Макферсън е права, че не е нужно напълно да се лишавате от храните с глутен в менюто си, а по-скоро да ги ограничите: печива, паста, рафинирани продукти. За сметка на тях заложете на неолющен ориз, киноа, гречка.

Червено месо и пържени храни
Тук вече е по-сложно. Консумацията на червено месо отдавна се отрича, освен от феновете на кето диетата. Други пък припомнят историята на заклетата вегетарианка, която едва не почина от режима си, а в момента се храни само с месо. Въпреки това традиционната медицина е категорична, че злоупотребата с червено месо, особено преработено, може да доведе до развитието на злокачествени заболявания и рак. Същото важи и за пържените храни.

Алкохол
Да, трудно е да определим алкохолът като полезен. При това е доста калоричен. Освен това разрушава клетките – от мозъка до черния дроб. И трето – предизвика ужасни отоци.
Освен това възбужда и центъра на глада и ние не само пием, но и консумираме големи количества храна.

View post on Instagram
 

Обичайната диета на Ел Макферсън изглежда така:

Закуска: омлет със спанак и авокадо
Обяд: сьомга с лимон и зехтин, салата от цвекло и булгур
Вечеря: лаврак с гръцка салата

Междинна закуска: шепа фурми, зелен чай

Смути от 400 мл бадемово мляко, лъжица протеин на прах, половин банан, горски ягоди.

Освен всичко това Ел Макферсън изпива по 2 литра вода и задължително, в рамките на деня, намира време за занятия, снижаващи нивото на стреса, като йога, тичане и плуване.