Автор
Мария Здравкова

Бомби за родилки в Мариупол. Удари ли Путин болница с бременни жени?

Поредна трагедия ужаси целия свят. Сутринта всички се събудихме с новината, че силите на Владимир Путин са ударили болница с родилно отделение в обсадения град Мариупол. При атаката са пострадали 17 души и са загинали трима, сред които и 6-годишно момиче, съобщават западните медии. На кадрите, които се разпространяват от агенциите, се вижда как няколко мъже носят на носилка жена в напреднала бременност. Реакцията на президента Володимир Зеленски не закъсня. Той обяви нападението като “зверство, военно престъпление и доказателство за геноцида срещу народа на Украйна” и за пореден път призова НАТО да затвори небето на Украйна, нещо което Алиансът за момента отказва да направи.

View post on Instagram
 

Сградата е била ударена от няколко бомби, като според зам.-кмета на Мариупол това не е било случайно. По думите му руснаците са били наясно, че бомбардират болница. В момента на бомбардировката бремeнните жени са се укривали в мазето на болницата.

Руската страна обаче има различна версия за нападението. По думите на руския представител в ООН, Дмитрий Полянски, тази болница е била превърната във военен обект. "Така се раждат фалшивите новини. Предупредихме още в становището ни на 7-и март, че тази болница е превърната във военен обект от радикали. Много смущаващо е, че ООН разпространява такава информация без проверка", заяви Полянски.

View post on Instagram