Автор
Ева Григорова

Браво, момиче! Красивата Силвия Аздреева изкачи успешно Еверест и Лохце

Силвия Аздреева от Петрич записа впечатляващ успех в своята биография - тя изкачи в два поредни дни върховете Еверест и Лохце.

Експедицията, в която се е включила и българката, е била водена от непалеца Нирмал Пурджа (станал световноизвестен с рекорда си за най-бързо изкачване на 14-те осемхилядника).

View post on Instagram
 

Силвия стъпила първо на Еверест на 15-ти май, а на 16-ти май тя стигна и до четвъртия по височина осемхилядник – Лхотце (8516 м). Според информация на организаторите Аздреева е един от тримата участници, които са успели да покорят и двата върха. Другите са Хуан Диего Мартинес (Мексико) и Реми Клос (Южна Африка), а съставът е бил воден от най-добрите шерпи в света.

View post on Instagram
 

Така тя стана втората българка, изкачила Еверест и първата покорила Лхотце. Според официалната статистика, единствено Петя Колчева е стъпвала на покрива на света, но с голяма вероятност преди нея Мариана Масларова е била на върха, преди гибелта си под него.

Една от целите, които Аздреева си беше поставила, бе да снима на Еверест официалната топка на Мондиал 2022 по футбол, но все още няма потвърждение дали го е направила.

View post on Instagram
 

Зад гърба си Силвия има изкачване и на хималайския връх Ама Даблам (6812 м). Водач на експедицията тогава отново бе Пурджа.

Ние може само да добавим: Браво на това красиво и упорито българско момиче!