Автор
Антония Дамянова

Будистите по света отбелязват празника Бодхи: Какво означава той

Датата 8 декември свързваме у нас с празника на студентите. Този ден обаче е много специален за народите, които изповядват будизма.

Наричат го Бодхи - Деня на пробуждането. Празникът отбелязва деня, в който Буда – Сидхарта Гаутама, получава просветление.

Буда е индийски духовен мъдрец, отдал се на аскетизъм, въз основата на чиито учения се оснавава религията на будизма. Сидхарта Гаутама е приеман за бог или пророк и от други религиозни течения, сред които индуизма, ислямския клон ахмадие и бахайството.



В Индия и Непал наричат деня „Бодхи“. Думата произлиза от санскрит и означава „просветление“, „пробуждане“, „осъзнаване“. От тази дума именно произхожда и думата „Буда“, която означава „пробуден“, „просветлен“.

Какво отбелязват будистите в Деня на просветлението

Денят на пробуждането отбелязва събитие, случило се някъде преди 2500 години, когато Сидхарта Гаутама постигнал пробуждане и станал Буда или „пробуденият“.

Според преданията за неговия живот Сидхарта бил на 29-годишна възраст, когато по своя воля решава да прекрачи извън пределите на бляскавия си дворец. Когато го прави, той се сблъсква с действителността, с бедността, мизерията и болестите. Потресен от истинската реалност край себе си, той се отказва от разточителния си живот на принц, напуска завинаги по своя воля комфорта на двореца, за да се впусне в едно велико приключение в търсенето на себе си, на истината, на смисъла на живота.

Той медитира в индийския град Бодх Гая, под свещен фикус, познат и като дървото бодхи. Там той достига до прозрението, че трябва продължи да медитира, докато не постигне „бодхи“ или „пробуждане“.



Според историята тогава Буда успява да разбере как всичко и всички са свързани и така да осъществи състояние на пробуждане. Това състояние го озарява с прозрението за Четирите благородни истини на будизма: страдание, страх, стрес, неудовлетвореност.

На днешната дата будистите медитират, изучават дхарма (Естествения закон), пеят сутри (будистки текстове) и правят мили жестове към други живи същества.

През целия месец се организират засаждания на свещени фикуси.

Четете още: Легендата за зъба на Буда - най-свещената реликва, запазена през вековете