Автор
Woman.bg

Булка на ИДИЛ разкрива какъв е животът в халифата

Днес обръщаме поглед към една млада девойка.

Нейното име е Шамима Бегум и тя е една от многото булки на ИДИЛ. Но за разлика от други красивото 19-годишно момиче само решава да напусне дома си и да замине за Ракка, за да се омъжи за боец на "Ислямска държава".

Днес – четири години след бягството си, момичето открито говори за преживяното в интервю за в. "Таймс".

Шамима е само на 15, когато напуска бащината къща в Лондон и заминава за столицата на ислямистите, за да се омъжи. Тя потегля заедно с две приятелки, за да стигнат до Ракка. Тийнейджърките летели със самолет до Турция, а оттам пеша пресекли границата и влезли в Сирия. Родителите ѝ признават пред в. "Таймс", че не знаят защо дъщеря им е взела подобно решение.

Тя дори не е била изкушена от конкретен мъж от редиците на ИДИЛ, защото, когато пристига в столицата на халифата няма боец, за когото да бъде омъжена. Затова Бегум е настанена в специална къща с още кандидат-булки.

"Подадох молба да се омъжа за боец, говорещ английски, на възраст между 20 и 25 години", споделя в интервюто Шамима. Няма и седмица след пристигането ѝ и желанието на девойката се увенчава с успех.

Момичето е омъжено за 27-годишен холандец, приел исляма и дошъл да се бие в редиците на ИДИЛ. Девойката е категорична, че живота в пределите на "Ислямска държава" не е бил лош.

"Животът беше нормален. Всъщност, това, което показват във видеата, които използват за пропаганда, е нормалният им живот, споделя в интервюто за ежедневника Шамима.

Някак твърденията за нормален живот не вървят ръка за ръка с картини на отрязани глави и падащи бомби, но явно не е и за Бегум, която споделя, че домът ѝ, както и тези около нейния, често са бомбардирани, а веднъж дори е видяла отрязана човешка глава.

Тя обаче е категорична, че гледката не я е шокирала.

"Главата беше на пленник от бойното поле, враг на исляма - споделя тя. - Мислех си само за това, какво би сторил на една жена ако имаше шанса", споделя девойката пред в. "Таймс".

За Шамима и съпругът ѝ обаче настават трудни времена, след като той е обвинен в шпионаж, арестуван и измъчван. Въпреки преживеният тормоз той е освободен – развръзка, с която могат да се похвалят малцина заподозрени в провинение като неговото.

В момента бременната в деветия месец Шамима вече не е се намира на територията на ИДИЛ, защото е избягала оттам. Момичето е в лагер за мигранти и се свързва с в. "Таймс", за да разберат родителите ѝ, че тя е все още жива. А и за да помоли родината си за убежище.

Младото момиче иска да се върне във Великобритания, за да е сигурна, че ще роди живо и здраво детенце. Другите ѝ две дечица умират от инфекции още преди да са навършили три.

Тя моли за възможността да се прибере, но е категорична, че не съжалява за решението, което е взела преди четири години – да замине за „Ислямска държава“. Родителите ѝ оправдават признанието ѝ със Стокхомския синдром.