Чаените салони на стара София
Чаят е емоция и усещане за топлина, особено в мразовитата зима, като тази, която ни връхлетя в началото на 2017-а. Днес не можем да си представим съвременния начин на живот без чая. На ски, пред камината, в офиса или за сгряване преди горещата вана - той е полезен, дарява ни сила и ни кара да почувстваме по неповторим начин уханната емоция на блендата - черен, зелен или с дъх на канела... Чаят е любимо питие на няколко поколения, но нека се върнем малко назад във времето, за да усетим духа на миналия век и първите кафенета, в които сервирали чай у нас.
В България чаят пристига във времето на „Криворазбраната цивилизация“ и се намества някъде между алафранга модата и новите порядки на придворните дами в княжевския дворец. До началото на ХХ век истински чаен салон у нас няма. Няма ги и характерните за източната традиция чайни, в които пиенето на чай е нещо повече от ритуал – то е превърнато в религия. И все пак софийската бохема пие чай.
През миналия век той се сервира в трите най-скъпи столични сладкарници – легендарните „Охрид“, „Панах“ и "Роза“. В тях запазено място имат по-заможните дами и господа, а разговорите за култура и изкуство често се водели на чаша чай, по британски тертип. По-възрастните софиянци даже споделят, че помнят и колко струвала чаша чай в топ сладкарниците на столицата. В „Охрид“ и „Роза“ чаят се продавал по 10 ст., а в „Панах“ - 15, като към всяка чаша се поднасяла чиния с няколко различни видове десерти. Изкушаващо, нали? Накрая сметката се изчислява въз основа на това колко сладкиша липсват...
Най-изисканото място, в което можеш да се насладиш на чаша качествен чай у нас в началото на миналия век, е легендарното кафене на хотел "България". Сред редовните му посетители са Вазов и Багряна, а най-отявлените столични господа даже си имат свои маси, на които рядко сядат непознати. Нито едно от четирите заведения обаче не може да се сравнява с арменското кафене, което се е намирало на задния вход на ЦУМ. Негов съдържател бил легендарният Хогас Микасиян, а чест посетител – самият Яворов. Арт бохемата обожавала да прекарва следобедите си в арменското кафене, а чаят, който сервирали там бил дъхав и с цвят на кехлибар.
Днес чаената култура в България търпи истински разцвет, през последните 10 години се появиха чайни и места, на които дъхавата напитка е на особена почит. На пакетчета или насипен – чаят е любимо питие в зимните месеци, и не само. Блендите, които се предлагат на пазара, пък са десетки, но ние в woman.bg посвещаваме нашите любими чаени моменти на Ahmad tea, защото обожаваме британското му качество и страхотни бленди.
Очаквайте следващия ни чаен разказ, в който ще ви разкажем за най-любимите ни СПА приключения, посветени на релакса и пиенето на приказен чай.