Чалгата на живота в БГ: Сестрите в Поморие с 600 лв. заплата - Пайнер с 300 бона държавна помощ

Коронавирусът продължава да напада, а държавата се опитва да се справи, както може. Милион тук, милион там – и пак сме без пари. В болниците продължава да няма достатъчно специалисти и помощници, но за сметка на това знаем, че поп-фолкът ще оживее. Амин!

Тази сутрин осъмнахме с новината, че фирма „Пайнер“ и „Пайнер медия“ ще получат солидна помощ от държавата в размер на почти 300 000 лв. И то, забележете, по програма „Иновации и конкурентноспособност“. Признавам, в шок съм. Без да демонизирам излишно тоя жанр, просто ще споделя, че през последните 20 години не мисля, че са настъпили, каквито и да било иновации в него. Поправете ме, ако греша, но никак не разбирам къде е иновацията в чалгата през 2020 г. И моля ви, нека не приемаме за нормално поп-фолкът да получи по-голяма финансова помощ от медицинските сестри и лекарите, които рискуват живота си, за да спасят чуждия например.



Факт, музикантите и като цяло артистите от всички области, пострадаха най-тежко от кризата, след затварянето на клубовете, ресторантите, дискотеките, концертните зали и отменянето на всякакви събития. Не оспорвам правото на всеки да получи помощ и компенсация, след като държавата му е отнела възможността да работи. Само че е добре това да се случва справедливо.

Не мога да се съглася, че е редно поп-фолк гигантът да получи 300 000, а в същото време музиканти в останалите жанрове, художници и актьори да бедстват. Поне аз не научих някой друг в сферата на културата да е бил компенсиран адекватно от началото на пандемията до днес.

Не е за вярване как можем да допуснем да нямаме лекари по ковид-отделенията, но за сметка на това ще изтече огромна сума по сметките на „Пайнер“ и „Пайнер медия“. Не е за вярване как оперни певци умират, защото са заразени по време на работа, тъй като никой не ги подпомага, ако не се качат на сцената. Други пък просто ще загинат от глад, защото сцената не може да им осигури доходи в момента. Само че поп-фолкът ще оживее, за него помощ има. Въпреки че хонорарът, който получава фолкдива за една вечер се равнява на няколко месечни заплати на някой театрален актьор. Изобщо – кризата може да ни убие, но ще продължаваме да щракаме с пръсти и да мятаме салфетки. Животът ни е поп-фок!



Четете още: До четвъртък ще има план за ваксинирането срещу COVID-19