Чарлз разкри предсмъртните думи на 100-годишния си баща Филип. Ето какво казал!

Принц Чарлз разкри думите от последния разговор, който той е провел с баща си - херцога на Единбург, преди столетникът да почине. Припомняме, че съпругът на кралица Елизабет - принц Филип, си отиде на 9 април тази година на 99-годишна възраст, в замъка Уиндзор.

В нов документален филм на BBC One, отдаващ почит на принц Филип - „Принц Филип: Кралското семейство си спомня“, херцогът на Уелс споделя, че се е обадил на баща си в Уиндзор на 8 април, за да сподели с него плановете си за предстоящия му 100-годишен рожден ден през юни.

"Искам да поговорим за рождения ти ден, татко", били думите, с които Чарлз подхванал темата на разговора. Тъй като баща му чувал слабо, той повторил: "Говорим за твоя рожден ден! И дали ще има прием!". Филип отговорил: "Е, трябва да съм жив за това, нали?". "Знаех, че ще кажеш това!", отвърнал Чарлз.

Филмът първоначално е замислен като портрет по случай вековния юбилей на херцога и голяма част от кадрите са заснети преди смъртта му. Лентата включва интервюта с членове на кралското семейство, сред които принц Чарлз, принц Уилям и принц Хари, направени преди и след кончината на Филип.

Авторите на документалната продукция получават специален достъп до частната колекция от филми на кралицата, която показва, че кралската фамилия се наслаждава на обикновени семейни срещи, като например барбекю в двореца Балморал или каране на колела около градината им.

"На всяко барбекю, на което съм присъствал, херцогът на Единбург готви", коментира принц Уилям кадри от семеен пикник. Престолонаследникът принц Чарлз добавя, че баща му е обожавал барбекюто и той "го превърна в интересна форма на изкуство..." Принцовете Уилям и Хари споделят, че кралицата и херцогът на Единбург винаги били нащрек за непланирани събития, докато изпълнявали служебните си задължения заедно.

Зара Тиндал, дъщерята на принцеса Ан и най-голямата внучка на Филип, споделя, че дядо ѝ най-много от всичко мразел остаряването. "Той беше най-лошият пациент в света! Но всъщност никога не губеше дух, а чувството му за хумор не слизаше от него до последния му дъх", добавя тя.

"Дядо ми обичаше, когато нещата се объркват", казва принц Уилям. "В живота им всичко е точно определено през цялото време и затова, когато нещата се объркат, двамата се смеят много".
"Повече от всичко ми липсва хуморът му", отбелязва принц Хари.

"Той отделяше време за всички нас, подкрепяше ни - и запази контрола над ... повечето от нас", споделя впечатленията от дядо си и Питър Филипс.

99-годишният Филип е бил наясно, че едва ли ще се възстанови след седмиците в болница и е пожелал да се прибере у дома. Искал да умре в собственото си легло, зад стените на замъка Уиндзор.

Четете още: Вече е решено: Меган и Хари ще заведат Арчи и Лилибет при кралицата