Автор
Ива Петрова

Честит Световен ден на котката: Ето как ви вижда тя!

Дами и господа, честит Световен ден на котката! За да отбележим подобаващо този празник, решихме да отговорим на един въпрос, който всеки стопанин на тази потайна животинка си е задавал, а именно - как ни вижда тя.. Котешкото зрение наистина се отличава много от човешкото, затова често тълкуваме погрешно поведението на писаните, което е напълно оправдано от възприятията им.

Как виждат котките

Ако сравним зрението на човека с котешкото, можем да кажем, че светът на котката е по-малко цветен и по-размит. Когато погледнете през прозореца, вие виждате хора, коли, дървета – докато котката би видяла мъгляв пейзаж.

Основният фокус на котката е на 2 до 6 метра от нея. Природата е предвидила, че именно на такова разстояние ще се намира жертвата, която котката може да хване.

Кръгозорът на маците обаче е много по-широк от този на хората – цели 200 градуса (срещу нашите 180 градуса). Това позволява на малките хищници да улавят повече движения в периферията на полезрението си и да реагират по-бързо.



Котката не може да оцени любимото ви телевизионно шоу

Честотата на повечето предавания по аналоговата телевизия не надвишава 30 кадъра в секунда. Картинките, сменящи се с такава скорост, се възприемат от хората не като отделни кадри, а като движещи се обекти.

На котката обаче за ефект на „движеща се картина“ й трябва честота от поне 50 кадъра в секунда. Затова ако тя реши да ви направи компания и да гледа с вас дори и най-динамичното и ефектно шоу, пак няма да й хареса, защото няма да види буйни танци, а отделни сменящи се изображения.

Цветовете през очите на котката

Що се отнася до възприятието на цветове, то в ириса на котката ги няма колбичките, засичащи червения цвят, затова писаните не различават оттенъците на червеното, кафявото и оранжевото. Няма да можете да се насладите заедно на красивия залез, уви.

За сметка на това човекът не може да се сравни с котката по отношение възприемането на движение и улавянето на „50-те нюанса сиво“. Фоторецепторите в ириса на маците, а тоест пръчиците, засичащи движение, са значително повече. При котките на една колбичка се падат 25 такива, а при човека са едва 4.



Защо очите на котките светят на тъмно и на снимки

Замисляли ли сте се защо, когато влизате в тъмния си апартамент, първото, което виждате, са едни светнали очи? (ако нямате котка, потърсете екзорсист!)

Всичко се свежда до анатомия – котешкото око има допълнителен слой съдова покривка. Той се нарича „тапетум“ и може да отразява като огледало падналата върху него светлина. На котките им е необходим, за да виждат по-добре на тъмно. За същата цел имат и вертикална зеница, способна да се свие над 12 пъти в сравнение с максималния си размер.



Какво си мисли котката, когато се вижда в огледалото

Отговора го знаят със сигурност само писанките, а ние можем да предположим, че макар и да се виждат напълно ясно в огледалото, те едва ли се идентифицират с отражението си. Това отчасти е свързано с комплексната работа на котешките сетива – видимото изображение трябва да се допълва от звук или миризма, които отражението няма. Затова котките понякога се стряскат от „огледалния си другар“ или се опитват да си поиграят с него.

„Какъв си ти, стопанино?“

На много голямо или пък твърде малко разстояние котките предпочитат да заложат не на зрението си, а на обонянието, тактилния допир и слуха. Затова маците възприемат стопаните си по-скоро като глас и мирис. Сигурно сте се чудили как котката разбира, че именно вие се прибирате, още преди да сте отворили входната врата? Познава ви по звука на стъпките, дишането, миризмата.

Ако трябва да отговорим на въпроса „Как ни виждат котките?“, можем да кажем, че на разстояние над 20 метра им изглеждаме като петно, което може дори да не е човекоподобно, а щом се доближим до тях на по-малко от 2 метра, се превръщаме в миризма.



Четете още: 6 породи кучета, които не трябва да отглеждате в апартамент