Автор
Ива Петрова

Честият секс състарява? Наистина ли трябва да намалим любовта, за да удължим живота си?

Изглежда вече знаем достатъчно факти за секса и се стараем активно да прилагаме много съвети и знания в интимния си живот. Всеки път обаче се сблъскваме с нови, кое от кое по-изненадващи, открития.

Склонни сме да мислим, че сексът ни зарежда с енергия и ни прави по-млади и красиви. Но! Има мнение, че човек остарявал по-бързо, акочесто правел секс. Не искате да повярвате, но...

До това не особено приятно заключение стигнали бразилски учени. След какво, ще попитате? След тестване. На плъхове. За изследването били избрани 80 мъжки плъха. След това те били разделени на групи, които доживели до 3, 6, 12 и 24 месеца. Всяка група била разделена на две подгрупи – в едната били добавени женски за разплод, в другата – не.

Там, където не били добавени женските, мъжките плъхове живели по-дълго. Причината за това е, че размножаващите се плъхове показали по-високо ниво на клетъчно окисление. Така учените стигнали до заклучението, че сексуалната активност, поради консумацията на енергия, може да засили този нежелан ефект.

Бразилските учени обосновават резултатите с това, че човешкото тяло има ограничено количество енергия, което се изразходва предимно за поддържане на метаболизма и регенерацията. Ако тук се добави и сексуалната активност, тогава човек ще се изтощи енергийно и ще започне да старее по-бързо, смятат те. Наистина ли е необходимо да намалим количеството секс, за да удължим живота си?!

Руски специалисти имат далеч по-различно от това на бразилските си колеги мнение по въпроса. И със сигурност то се отнася доста повече за хората, отколкото за плъховете. И с право, защото мнението на експерт-психолога, консултант в областта на сексологията - Александър Иванов, споделено пред Wday.ru, ще ви успокои.

Според него връзката между двама влюбени естествено води рано или късно до секс, вследствие на което се събират да живеят заедно. Отношенията преди сексуалния контакт и след началото на съвместния интимен живот са напълно различни, но това е отделна тема за обсъждане.

Ако партньорите хармонично се доближават един до друг по отношение на темперамент, сексуална активност, изпитват чувства един към друг, подобни на любовта, отворени са помежду си и не се страхуват да признават на партньора своите желания и нежелания, тогава техният сексуален живот неизбежно ще бъде обогатен, изпълнен с нови цветове и впечатления един от друг.



В тази връзка експертът е категоричен – сексуалната активност не състарява, а напротив, подмладява тялото. Страхотно е, ако и двамата партньори изпитват оргазъм при всяка своя креватна среща, това е правилният край. По време на оргазъм в кръвообращението се освобождава голямо количество специални вещества, необходими на тялото ни, за да функционира правилно, отбелязва той.

Това несравнимо удоволствие задейства механизми, които предотвратяват стареенето, повяхването на тялото както на мъжете, така и на жените, помага за освобождаване от натрупания стрес, намаляване на тревожността и др., допълва още експертът.

Но и при секса важи правилото, че всяко прекалено нещо е вредно. Тук обаче става въпрос за изкривяване на сексуалното поведение, което също е отделна тема.

На базата на всичко гореказано специалистът дава следните препоръки:

1. Разменяйте интимни ласки само с човек, когото силно обичате.
2. Не се страхувайте да говорите за чувствата, желанията и съмненията си с партньора си.
3. Ако държите на връзката си, позволете си експерименти с любимия. Това ще разнообрази сексуалния ви живот и ще го направи по-вълнуващ и интересен.
4. Не се срамувайте един от друг, старайте се да демонстрирате чувствата си не само в леглото. И тогава в живота ви ще се формира баланс и хармония, които неминуемо ще дадат отражение върху здравето, външния вид и излъчване.

Четете още: Ако един мъж не уважава жена си, късметът се отвръща от него. Защо се случва това?