Всяка от нас води своята битка с времето и се опитва да задържи младежкия външен вид за по-дълго.

Истината обаче е, че колкото и средства да отделяте за скъпа козметика с антиейдж ефект, няма да има полза, ако не спазвате някои определени правила. Причината е, че има редица ежедневни навици, които безвъзвратно ни състаряват.

Кои са те, може да видите в следващите редове:

Да спите по лице

"Гравитацията печели, когато спим по лице, а пораженията върху кожата са огромни", категорични са дерматолозите. Подпухналост и отичане на очите са най-видимите следи от спането в тази поза, а с течение на времето сънят с лице надолу води до дефицит на колаген, разкриват експертите.
Освен, че тази поза допринася за загубата на еластичност, спането по лице допринася за появата на т.н. “линии на съня” – бръчки, които се гравират постепенно по кожата и не изчезват.

Да не си махате грима вечер

Често срещана грешка сред дамите е да забравят да си измият лицето преди лягане. Ако не махнете грима и мръсотията, натрупала се върху лицето ви през деня, бъдете сигурни, че няма да се радвате на свеж и младежки вид на следващия ден.

Гримът запушва порите и не позволява на кожата да диша и да се регенерира през нощта. Прахът и замърсяванията под дебелия слой макиаж спомагат за образуването на бактерии, допълнително увреждащи състоянието на лицето ви и водещи до появата на пъпки и комедони.

Комбинацията на различни продукти за лице

Ако използвате тонове различни продукти за грижа за кожата и не сте сигурни за точното приложение на всеки продукт, това може да е вредно за външния ви вид. Например: "Продуктите, съдържащи ретинол, се използват за предотвратяване на бръчки, а когато се смесват с продукти с бензоил пероксид – активната съставка за борба с акнето, кожата ви може да се изсуши и дори да се появят зачервявания и възпаления. Те не само загрозяват лицето ви, но и правят фините бръчици по-видими", казва Пател. Затова използвайте продуктите, чийто състав сте проучили и за които знаете, че са подходящи за вашия тип кожа.

Липса на достатъчно вода

Липсата на ефикасна хидратация също е пагубна за външния ви вид. Наред с всички вреди, които неприемането на достатъчно течности причинява, то води и до изсушаването на кожата и загубата на еластичност. Затова за да сте свежи за по-дълго, пийте поне по шест чаши вода на ден, съветват дерматолози.