Автор
Woman.bg

Родената днес Джаки Кенеди била до гроб скарана със сестра си. Заради мъж...

"Не мисля съществуват мъже, които да са верни на своите съпруги." Джаки Кенеди

Тя е икона на стила. Според мнозина Америка никога не е имала по-аристократична и елегантна Първа дама. Всяка нейна поява на публична изява е предизвиквала "Уау" ефект. В краката ѝ са били велики мъже, но съдбата е била както доста щедра, така и неимоверно жестока към нея. Да си припомним един епизод от невероятния филм на живота, в който главна роля е отредена на Джаки Кенеди - родена на днешния 29 юли. На фокус са отношенията на Жаклин с нейната сестра Керълайн. Историята е прелюбопитна...

Джон и Джаки Кенеди са една от най-обсъжданите американски двойки, макар и двамата вече да не са сред живите. Сватбата им се е състояла преди цели 65 години. Младият политик направил блестяща кариера, оженил се за дама, станала вечна икона на стила, и бил един от най-популярните президенти на САЩ. С всяка изминала година обаче на бял свят излизат нови подробности. Бракът на Джаки не бил щастлив, а някои събития може да са били причината тя така и да не прости на родната си сестра.

Джон правил впечатление на образцов съпруг и баща – верен и грижовен. Джаки обаче знаела за многобройните му извънбрачни връзки и си мълчала. В биографичната книга „Джаки, Джанет и Ли“ Ранди Тараборели пише, че Жаклин на няколко пъти смятала да поиска развод заради изневерите на мъжа си. За пръв път това станало през 1956 г. след раждането на мъртвата им дъщеря Арабела. Тогава майката на Джаки убедила щерка си да не слага край на своя брак, тъй като съюзът с толкова влиятелен човек искал жертви.



Друг път Жаклин смятала да поиска развод по време на предизборната кампания на Джон Кенеди.
Тогава се намесил бащата на бъдещия държавен глава, който предложил на снаха си голяма сума пари, за да не вреди тя на репутацията на мъжа си. Джон обаче продължавали да го уличават в изневери, като една от тях предполагаемо е с родната сестра на Джаки, Керълайн (Ли) Радзивил.

Тя се омъжвала общо три пъти. Още на младини Ли сключила брак със сина на голям издател, по-късно се развела с него и се омъжила за полския княз Станислав Радзивил, от когото родила три деца въпреки 19-годишната разлика във възрастта им. За трети път се изправила пред олтара през 1988 г. под ръка с американски режисьор, с когото се разделила малко преди смъртта му през 2001 г..

Един от биографичните трудове на Сам Кешнър и Нанси Шенбьоргер - „Сестрите Бувие – трагичният и разкошен живот на Джаки и Ли“ – бил посветен на отношенията на двете момичета и разкрил някои от мрачните им тайни. Жаклин и Керълайн често се появявали публично, съпроводени от съпрузите и децата си, създавайки илюзията за голямо и задружно семейство. Авторите обаче пишат, че още по време на първия си брак с Майкъл Канфийлд Ли не давала отказ на недвусмислените предложения на Джон Кенеди и дори се хвалила с това. Информацията за връзката между президента и балдъзата му била огласена от покойния вече писател Гор Видал.



Между сестрите обаче възникнало съперничество, което прераснало в реален конфликт заради мъж. Когато Радзивил все още била омъжена за полския княз, тя се запознала с гръцкия магнат Аристотел Онасис. Керълайн се влюбила в този богат мъж и дори се замисляла да напусне Станислав.

Една случайност обаче съсипала плановете ѝ.
След трагичната смърт на Кенеди Ли поканила сестра си на пътешествие и я запознала с Онасис. Приятелството между прочутата вдовица и милионера след време прераснало в любовна връзка. Двамата се оженили, въпреки че Онасис бил единствената истинска любов на Керълайн.

Още един интересен момент – Джаки, макар да притежавала голямо състояние, не оставила нищо на сестра си. Говорело се, че тя е обяснила решението си със своето нежелание да финансира любовницата на бившия си мъж.

Джаки умряла през 1994 г., като така и не се сдобрила със сестра си. Ли продължила да живее в Ню Йорк, занимавала се с благотворителност и водела активен светски живот. Починала на 15 февруари 2019 г.

Според вас Жаклин била ли е твърде сурова към сестра си? Вие как бихте постъпили на нейно място?