Да, Харви Уайнстийн спеше с актриси. Защо Салма Хайек обаче мълча 20 години?

Вече близо 4 години изминаха от първото публично обвинение към Харви Уайнстийн за сексуално насилие. А то поведе цяло море от скандални истории, изречени от най-големите актриси в Холивуд, на които филмовият продуцент е помогнал имената им да бъдат наложени в цял свят. Факт, че не една или две звездни дължат славата си до голяма степен на Уайнстийн, което може би е и част от причината те да мълчат в продължение на десетки години, но в последно време заваляха безброй тежки обвинения и признания, които могат да ви накарат да настръхнете от ужас.

Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Салма Хайек, Кара Делевин, Азия Ардженто са само малка част от звездните дами, посочили Харви Уайнстийн с пръст и определили го като чудовището на филмовата индустрия. През годините се появиха и защитници на продуцента, като най-изявена бе Дона Каран. Това обаче не попречи цяло съзвездие от холивудски актриси да се обедини срещу Харви и да създаде движението #MeToo. През 2019 г. от печат излезе и книгата "Тя каза", написана по разследването на "Ню Йорк Таймс", а в момента тече снимачен процес по екранизацията на произведението. Режисьор на лентата е Брад Пит, който е косвено засегнат от зверствата на Харви. Все пак, две от бившите му любими са изнасилени от продуцента - Гуинет Полтроу и Анджелина Джоли. Това ще е първият игрален филм, посветен на зверствата на Уайнстийн над жени.

И така... измина повече от година, откакто продуцентът бе осъден и заживя зад решетките, но обвиненията по негов адрес не спират и сякаш всеки ден научаваме за нови скандални истории. Една от последните е разказана от Салма Хайек в скорошно интервю и този път тя се впусна в още подробности около отношенията си с продуцента, за когото твърди, че я е изнасилил по време на снимките за филма "Фрида" през 2002 г.

Още през 2017 г. актрисата съобщи, че по онова време Харви е поискал тя да бъде снимана в секс сцена с жена, да ѝ направи орална любов, а след това да си вземе душ с него. Хайек категорично отказала, а той от своя страна я е принудил, като я е заплашил с убийство. Но въпреки тормоза и униженията Салма била достатъчно силна, за да продължи снимачния процес и да не се отказва. Тя приела превъплъщението си като Фрида в своя мисия, защото за нея тази жена е била политически, социално и феминистско явление. Именно влизането в тази роля бил начинът на Салма да крещи срещу несправедливостта, а Харви сякаш още повече се мотивирал от тези емоционални писъци. Но по-късно актрисата постига лична победа, като получава номинация за Оскар за ролята.

View post on Instagram
 

И днес, близо 20 години по-късно, Салма продължава да си спомня с ужас за онези времена и дори споделям че Уайнстийн я принудил да се снима гола в една от сцените, защото и без това нямала какво друго да покаже на света, освен хубавото си голо тяло. Салма едва не загубила ролята си, след като отказала да го направи. Това, за което актрисата най-искрено съжалява е, че още тогава не е могла да събере смелост и да разкаже пред света какво чудовище е продуцентът. И така може би щеше да спаси много други жени, които са пострадали от извратените желание на Уайнстийн през следващите години. Може би е могла да предотврати безброй изнасилвания, но от друга страна, знае че е направила всичко, което е било възможно към онзи момент.

Над 80 жени са подали оплаквания срещу Уайнстийн досега и въпреки че той отрича огромна част от тях, включително и тези от Салма Хайек, получава 23 години затвор. И макар многобройните му опити присъдата да бъде облекчена, е много вероятно да прекара остатъка от живота си зад решетките. Измина повече от 1 година, откакто бе отнета свободата му, но обвиненията не спират, а сякаш всеки ден научаваме все повече нови истории, които могат да ви накарат да настръхнете от ужас. Смразяващи обвинения, признания, много болка и унижения - Салма Хайек е искрена, че ѝ е отнело години усилия да се възстанови от психическия и физическия тормоз на Харви Уайнстийн. Както е коствало и на доста други преди и след нея. Ето че днес продуентът вече разбира пълното значение на думата "възмездие", но от тъмната ѝ страна.

И вярвайте, дори и след като той си отиде един ден, сигурно в килията си, ще има и още безброй неразказани истории...

Четете още: Да съдиш BBC заради името на дъщеря си? Това само Меган и Хари могат да го направят