Автор
Цвета Герчева

Да изживееш нежността - тайната на живота, която ще ти донесе щастие

Казват, че щастливият живот има една голяма тайна и тя е да се научиш да преживяваш нежността на всеки миг. Защото колкото и да се стремим към успеха, винаги някъде дълбоко в нас шепне един тих глас, който ни пита настоятелно - "Това, което правиш сега, носи ли ти радост?".

Разбира се, вярно е, че хубавите моменти често идват неочаквано, но все пак - вярвам, че трябва да сме подготвени подобаващо за всеки един от тях. Или както казваше една стара приятелка - "Искаш ли нещо хубаво да ти се случи - седни за 10 минути, измисли перфектния план за уикенд в Рим и ми се обади да дойда с теб.".

Съвсем в края на ноември този път аз съм се заела да правя планове за Коледа и вече имам стройна организация как да празнуваме тази година. Набелязала съм един, два концерта в зала "България" (класиката винаги ми отваря сърцето за нещо топло в студените вечери), взела съм чифт кънки за лед, изостанали от тийнейджърските години на една позната, която ми ги подари, намислила съм подаръци за всички любими хора и остава само... всъщност, като се замисля, остава само да напиша своето писмо до Дядо Коледа.

Бях добро момиче и свърших няколко полезни неща тази година, така че ще бъда скромна, но настоятелна в желанията си. И така...

"Скъпи Дядо Коледа, моля те да ми донесеш малко нежност в тези студени дни на Декември...". Няма да ви го издавам цялото, но пък ще призная, че не искам вещи.

Този декември поемам на една специална експедиция. И съм сигурна, че ще направя няколко спирки. Първо - имам по план посещение при една страхотна приятелка. На второ място - ще отделя минутки за неща, на които никога нямам време да обърна внимание. На трето - смятам, че е време за едно специално приключение - чийзкейк с Philadelphia, закуска в леглото, малко време за готвене и много часове за хапване на храната, която ме кара да се усмихвам.

Дали заради тази нежнапухкава като първи сняг консистенция на Philadelphia, или пък защото ми напомня за ония години на буйната ми младост, когато в хладилника винаги имаше кутия от това крем сирене, но и до днес когато съм сама със себе си вкъщи, обожавам да се посвещавам на великия разкош на простичката храна. Филия пълнозърнест хляб, малко Philadelphia и запалена свещ. Ритуал, който пазя за най-съкровените срещи. Тези с мен самата.

А когато се чудите какво да направите за коледните дни, имам един съвет за вас. Вземете боровинки и ягоди - червеният и лилавият цвят винаги правят храната по-вкусна. Забъркайте нещо, което ще ви донесе наслада. Добавете малко крем сирене Philadelphia, защото свежият млечен вкус винаги прави живота ни по-хубав. Направете храната си красива и бъдете с най-близките си хора. Коледата е въпрос на нагласа.

А вие вещи или щастие поръчахте на Белобрадия старец? Ако сте поръчали подаръци, имате време да пуснете още едно писмо. Този път си признайте точно от какво имате нужда. Сигурна съм, че не може да поръча от сайт за дрехи и обувки, нали?

*Ако пък се чудите как да направите празниците истински вкусни, предлагам ви една рецепта. Правена е десетки пъти и ще ви издам една тайна - винаги става страхотна.

Медена торта с крем Philadelphia

Необходими продукти:
За блата:

150 г течен мед
1 1/2 ч.ч. брашно
2 с.л. с връх нишесте
2/3 ч.ч. захар
3 яйца
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
2 с.л. портокалови корички
1 ч.л канела
1 ч.л какао

За крема:

3 опаковки Philadelphia Original
500 г заквасена сметана
1/2 ч.ч. захар

Начин на приготвяне:


Разбийте меда, захарта, солта и яйцата. Добавете брашното, нишестето, содата, канелата, какаото и портокаловите корички.
Намаслете и набрашнете форма с диаметър 20 см и изсипете тестото. Печете за около 15 минути в загрята на 180°С фурна, след което поставете фолио отгоре и допечете за още 40 минути, докато прободена в него клечка излезе суха. Оставете блата да изстине напълно.
Разбийте сметаната със захарта и Philadelphia-та. Можете да добавите още захар на вкус, но за предпочитане е кремът да запази леко кисел вкус.
Разрежете изпечения блат на максимално тънки редове (около 1-1,5 см).
Сглобете тортата, като оставите достатъчно крем, за да измажете цялата торта. Оставете тортата в хладилник за поне една нощ.
Украсете с домашно приготвени или готови меденки.

(в материала има продуктово позициониране)