Автор
Ева Лъчезарова

Да се запознаем: Приятно ми е, аз съм модерният недоспал човек, а ти?

Модерният начин на живот буквално ни подари света на тепсия. Във всеки един момент можем да проверим какво се случва с изборите в САЩ, можем да гледаме видеа на НАСА или пък да посетим някой от най-известните музеи в света онлайн. А защо пък да не се “разходим” до пирамидите в Гиза? Вече не е нужно да чакаме определен ден от седмицата, за да гледаме любимия си сериал, достатъчно е да се абонираме за някоя онлайн услуга и можем да изгледаме и 10 епизода на куп. Като добавим и неспирния поток от информация свързан с бедите, които връхлитат планетата ежедневно: световна пандемия, военни конфликти или пък заплахата от това комета да падне на земята... картината става все по-шарена. Но всичко това сякаш ни прави още по-изнервени, несигурни и не на последно място … недоспали.

Специалистите са на мнение, че сънят всъщност е най-важният компонент от цялостната грижа, която полагаме за благосъстоянието си. Мозъкът и тялото ни се нуждаят от почивка, за да функционират добре. Именно докато спим телата ни работят върху това да се възстановят от изморителния ден, а имунната ни система се бори, за да се справи с всички нередности, които е засекла. Освен това, при липсата на качествен сън емоционалният и психологически баланс на всеки човек се компрометира. Това обикновено води до допускането на повече грешки, трудности при решаването на проблеми, раздразнителност, честа смяна на настроенията, стрес и дори до проблеми с паметта.



Освен това често сме склонни да подценяваме влиянието на смяната на времето върху съня ни. Тази есен в България ще преминем към зимно часово време на 25 октомври. Ще преместим стрелките с час назад в 4:00 часа сутринта. Това има както своите положителни, така и своите отрицателни страни: ще спим един час повече, ще бъде по-светло сутрин, но пък ще се стъмва по-рано.

Как да се справим с всички тези негативи и да се насладим на един пълноценен и възстановителен сън?

Ключът тук безспорно е ритъмът. Всичко в природата, включително и телата ни, функционира най-добре в определени интервали, в случая със съня това са интервали на будуване и сън. Затова колкото и да ви се струва задължаващо или скучно, определено бихте се чувствали най-добре, ако си изградите режим, точно като малките деца. Специалистите съветват да си лягате и да ставате приблизително в един и същи час всеки ден, включително и през уикендите. Можете да изберете тези часове спрямо личните си нужди, но е важно да спазвате едно основно правило - между тях да има поне 8-часов прозорец, в който да се наспите пълноценно.

На шега ще ви издадем още една тайна - поне един час преди уреченото време за лягане се отдайте на мързелуване. Оставете виртуалното пътешествие до Гиза за през деня и изберете някоя романтична книга, например. Много е важно в този час да избягвате и синята светлина, която излъчват всякакъв тип екрани, защото тя влияе негативно на нивата на мелатонин в тялото ви. На всички ни се е случвало едно последно проверяване на Фейсбук да доведе до безпаметно скролване още поне час отгоре, което бихме могли да оползотворим много по-пълноценно в сутрешните минути на новия ден.



Температурата в стаята също е нещо, на което е добре да обърнете внимание. Знаете ли, че понякога температурата на тялото ни пада, за да можем да се подготвим по-добре за сън и че всъщност спим най-добре на прохладно, а не в гореща стая? Оптималната температура за сън всъщност е около 18-20 градуса.

Ако пък сте от хората, за които е трудно да се отпуснат вечер, можете да използвате последния час преди сън, за да планирате. Подберете дрехите, които ще носите следващия ден, подгответе се за следващата сутрин като направите заготовка за закуска, разгледайте календара си и подредете задачите в главата си, това ще премахне допълнително напрежение, което иначе би ви попречило да заспите.

Обърнете се към природата за съвет - за да се отпуснете и да заспите по-лесно бихте могли да започнете и приема на природна хранителна добавка. Именно такава е Слийп (Sleep) на Botanic. Продуктът действа благоприятно при трудно заспиване, безсъние, често събуждане, безпокойство и тревожност.

Той съдържа две натурални съставки - това са калифорнийски мак и маточината. Калифорнийският мак релаксира ума, улеснява заспиването и подобрява качеството на съня. Маточината пък действа благоприятно при нервна превъзбуда, успокоява сърдечния ритъм и намалява нощните пробуждания. Комбинацията от двете съставки съкращава времето за заспиване и нормализира функцията на организма, така че да гарантира качествен сън.

Безспорно бихте могли да включите Слийп в ритуала си преди заспиване, той е достъпен без рецепта, а приемът му е 1-2 таблетки 30 минути преди сън.

(в материала има продуктово позициониране)