Автор
Woman.bg

Да си спомним за Пол Нюман - актьора с най-магнетичните сини очи

На днешната дата преди 96 години е роден един от най-великите и талантливи актьори на стария Холивуд – красавецът с най-магнетичния син поглед – Пол Нюман.

Пол Нюман е роден в малко градче близо до Кливланд, Охайо, в заможно семейство. Баща му е евреин, а майка му е от Словакия.

През 1951 г. се записва в Йейлския драматичен институт, а по-късно посещава актьорското студио на Лий Страсбърг. Работата му като радист и задълженията му към семейството забавят изгряването на звездата му на кинонебосклона.



Първите му роли са на Бродуей, а големият му успех идва след участието му във филма "Котка върху горещ ламаринен покрив", където си партнира с Елизабет Тейлър.

Следващият му филмов проект е „Дългото горещо лято“ (1958 г.), на снимачната площадка на който се запознава с втората си съпруга Джоуан Удуърт. Любовта между тях пламва мигновено и двамата си казват заветното "да" още същата година, като изящната Джоуан е спътница на Пол до края на живота му - най-голямата му любов, както самият той многократно признава.

Известни филми с негово участие са "Котка върху горещ ламаринен покрив", "Мошеникът", "Хладнокръвният Люк", "Буч Касиди и Сънданс Кид", "Цветът на парите". Носител е на множество награди, сред които "Златна палма", "Еми", "БАФТА", три награди "Оскар" и шест награди "Златен Глобус".

Към края на живота си се появява все по-рядко на екрана и се отдава на другата си страст – състезанията със спортни коли. Създава своя компания за храни - Newman's own, приходите от която отиват за дарения.

Умира на 26 септември 2008 г. на 83-годишна възраст след продължително боледуване от рак.



Нека почетем личността му, като си припомним едни от най-известните му мисли:

"Не обичам да обсъждам брака си, но ще ви споделя нещо. Може да прозвучи вулгарно, но е самата истина. След като вкъщи ме очаква стек, защо ми е да обикалям навън и да търся прост хамбургер."

"Ако нямаш врагове, нямаш характер."

"Хората остават женени, защото искат, а не защото нямат друг избор."


"Иска ми се да бъда запомнен като човек, който се е опитал. Опитах се да бъда част от своето време, опитах се да улесня комуникацията между хората, опитах се да намеря някаква почтеност в собствения си живот, опитах се да се развия като човешко същество, опитах се да бъда някой, който е загърбил самодоволството."