Автор
Цвета Герчева

Да живееш като Хемингуей, който запозна жена си с любимата си проститутка

Правилно ли е да запознаеш жена си с любимата си проститутка, която редoвно посещаваш? Със сигурност е гледка за милиони, но малцина са мъжете на тази Земя, които могат да си позволят този лукс. Е, Хемингуей е един от тях.

Нещастната жена е Мери Уелш - красива журналистка от списаниe Life и по стечение на обстоятелствата четвърта съпруга на Хемингуей. След три неуспешни брака и десетки красавици, приютени в спалнята му, една късна вечер в Хавана Ърнест се разхожда с Мери, отивайки към любимия си бар - Флоридита. В пряката преди любимото му заведение обаче среща любимата си кубинска уличница - жена, която посещава редовно и между тях има нещо повече от секс - те са близки приятели. "Мери, да те запозная с жената, която утешава най-мрачните ми нощи..."

Госпожа Уелш едвам се държи на краката си, а Хемингуей отминава с небрежен жест желанието й да направи сцена на ревност.


Такъв е бил той - човек- вселена. Няма да споменаваме случая, в който откъртил писоара от любимия си бар и го занесъл вкъщи с обяснението, че толкова пари е излял в него, че той по право му принадлежи. Дали някога ще се роди отново бохем като него?

Днес е датата, на която се навършват 60 години от смъртта на Хемингуей.

Роден е през 1899 г. в щатите в привидно пуританско семейство. После сам решава кога да си отиде от този свят, самоубивайки се на 62. Прострелва се с любимата си ловна пушка след няколко поредни електрошока и ужасяваща депресия.

За тези 62 години обаче оставя такава диря в световната литература, че и до днес талантът му на разказвач е нанадминат. Особняк, отличен боксьор, бохем и личен приятел на Мусолини, журналист, страстен ловец и любовник - Хемингуей е добър писател просто, защото има какво да разкаже на читателите си. „Знам точно кога се влюбих в него. Когато се влюбих в думите му", казва третата му съпруга - легендарната Марта Гелхорн, по която навремето припадала половин Америка и почти цяла Европа.


Страстен любител на книгите, писателят притежавал над 7400 тома, които и до днес могат да се видят в къщата му край Хавана. Хасиендата, от която се вижда целият град и морето, е любимото място на Ърнест - там той прибира всичките си книги и картини, както и ловните си трофеи. Кубинците пък толкова го обичат, че превръщат къщата му в музей, в който все още стоят непокътнати запасите му от качествен ром.

Повече от 70 са злополуките и болестите, които преживява Хемингуей през бурния си живот - две самолетни и две автомобилни катастрофи, падане от кон, нараняване от лъв и ухапване от акула, мозъчни сътресения, малария, рак на кожата, дезинтерия, пневмония, цироза, хипертония и диабет, разкъсан бъбрек и далак, фрактура на черепа, смачкан прешлен... Неведнъж пресата излиза със заглавия за смъртта му, но пък влюбен в "Зелените хълмове на Африка" той продължавва да посещава най-опасните места на света, само за да изпита отново онова свое любимо усещане - да застане над бездната на смъртта и да й се надсмее.


Почти всяко изречение от книгите на Хемингуей е подходящо за цитат - саркастичен, понякога прекалено рязък, но пък талантлив и разточителен в стила си - думите му звучат в съзнанието ни всеки път, когато чуем църковна камбана. Всъщност давате ли си сметка за кого бие камбаната? Камбаната бие за вас ...

Ето и няколко цитата от великия Хемингуей:

"Днес – това е само един от дните, които трябва да изживеем. Но какво ще се случи в бъдещите дни зависи само от това, което направим днес."

"Има само три вида спорт - рали, корида и алпинизъм. Останалите са просто игри."

"Човек може да бъде унищожен, но не и победен."

"Винаги прави трезвен това, което си обещал да направиш пиян. Това ще те научи да си държиш устата затворена."

"Пия, за да направя хората по-интересни."

"Никога не сядай на маса, ако има място на бара."

"Щастието при интелигентните хора е най-рядкото нещо, за което знам."

"Да вървят по дяволите. Никой не може да ме нарани, ако не му позволя."

"Никога не бъркайте движението с действието."

"Храбростта – това е благородство в трудна ситуация."

"Всички хора свършват по един начин. Различава ни само това как сме живели и как сме умрели."

"Когато спреш да правиш нещата с удоволствие, ти си мъртъв."

"Смъртта е като стара проститутка в бар - ще я черпя едно питие, но няма да се кача горе с нея."

"Реалността е илюзия, породена от липсата на алкохол."