Автор
Woman.bg

Ден на свободните гърди - хвърлете сутиените!

Така както си има Световен ден на сладоледа, Световен ден на динята, Световен ден на прегръдката, така има и... още един, малко по-специален, Световен ден без сутиени.

На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но не за това, към което ни води въображението, а за нещо много сериозно. Световният ден без сутиени - No bra day, е създаден да прикове вниманието върху женските гърди, но не като обект на желанието, а като причина за изключително висока смъртност.

“Причина - рак на гърдата.”

Ракът на гърдата е най-често разпространеното онкологично заболяване у нас (26.4% от всички), и по света.

1. Според изследвания на британски медици, носенето на сутиен не предотвратява отпускането на по-големия бюст.

2. Носенето на сутиен повишава до 100 пъти риска от рак на гърдата. Причина за това е неестествената позиция на гърдите, а наличието на натиск от банелите съвсем не е за пренебрегване.

3. Неудобството на сутиена е наистина сериозно. Дори да изберем правилния размер обиколка и чашки на сутиена, усещането, че нещо макар и малко ни стяга е ежедневно. С това се свиква, категорични са специалистите, но за никоя жена не би трябвало да е задължително.

4. Неносенето на сутиен подобрява кръвообръщанието на целия торс по време на движение и покой. Стимулира производството на еластан и колаген.

5. Кожата на гърдите не може да "диша" добре, когато е обгърната от сутиен. Да, материята на някои сутиени е определено по-приятна на допир и не вреди на кожата, но дори най-ефирният дантелен сутиен може да предизвика лек кожен проблем след дълго носене.

6. Вярно, не може да се появим така на бизнес среща и дори на работа, но една разходка из парка не ни задължава да сме екипирани и пристегнати със сутиен. Спортният сутиен е добър консенсус. За спорт е единствената алтернатива, а и в ежедневието е удобен и практичен. Дори за него обаче лекарите твърдят, че в никакъв случай не трябва да се прекалява.

7. И не на последно място! Без сутиен гърдите ви изглеждат предизвикателно и закачливо, нали така? ;)