Автор
Woman.bg

Детска градина или дом на ужасите? Знаем ли къде пращаме децата си?

В италианска детска ясла (Nido Farnesiyana) в Пиаченца, Италия, две учителки, на 31 и на 53 години, бяха арестувани заради злоупотреба с деца. Разследването по случая започнало през април 2017 г., когато един от колегите им съобщил на полицията за безпрецедентно насилие, на което децата били подлагани ежедневно.

След сигнала полицията инсталирала микрофони и охранителни камери в детската градина, за да се докажат случаите на малтретиране и побой на деца от двете жени.

Жертви на жестоките възпитатели са четири малки деца на възраст от 12 до 20 месеца. Най-често те били малтретирани непосредствено преди следобедния им сън с цел насилствено да бъдат накарани да спят. В случай че някое от тях откажело, било обръщано с главата надолу за наказание.

Камерите за сигурност разкрили още, че децата били редовно обиждани и унижавани от техните учители. Последните от своя страна наричали децата глупави бебета, като ги заплашвали, че ще разделят главите им на две.


Подобни потресаващи случаи на физически и психически тормоз над деца в детски градини, за жалост, се случват навсякъде по света, включително и у нас.

Припомняме, че миналата година в детска градина „Червената шапчица“ в Русе педагогът Милена Иванова бе уволнена, след като отправила към едно от децата следните грозни и зловещи реплики: "Само да ти потече кръв, няма да те погледна! Да ти изтече кръвта, пукни!“.

И това не е всичко. Неотдавна жена случайно засне с телефона си следната сцена, разиграла се в двора на столична детска градина „Магнолия“: 2-годишно дете плачело за майка си, докато три възпитателки си говорели на пейка до него. Жените изцяло игнорирали детето, докато в един момент една от възпитателките скочила и хванала грубо детето, буквално отнасяйки го настрани, за да не им пречи.

Друг фрапантен случай на насилие над деца бе регистриран в бургаска детска градина в началото на тази година благодарение на кадри, заснети от скрита камера, инсталирана в куклата на момиченце, което се оплакало на родителите си от тормоз в детската градина.

И за пореден път над българския родител надвисна сянката на страшната тема за насилието над децата. Това истинско табу, за което не се говори, въпреки че отдавна е инкриминирано, защото просто на никого не му се говори. Никой не иска да го занимават, защото не му се слушат неприятни неща, а още по-малко пък някой да му дава акъл как да отглежда децата си. Освен когато наяве не излезе поредният скандален случай, който отприщва емоциите и табуто пада. Докато не минат три дни и всички, уви, го забравят.

Време е да се сложи край на жестокостта над невинни деца! А за педагози да се назначават освен професионалисти, така и високо морални и човечни хора, които обичат децата – най-милите и невинни създания, от които можем само да се учим!

Да припомним, че сред основните искания, които родители отправиха към образователните институции в началото на тази година вследствие на гореописаните случаи, бе да се даде възможност на родителя за участие в занятията на децата в детските градини и училища. Сред исканията бе и видеонаблюдение в дворовете, коридорите и стаите, в които се провеждат занятия. До момента у нас все още няма видни резултати.


Как да разберете, че детето ви е жертва на тормоз в детската институция...

Всеки родител трябва да знае как да защитава децата си от малтретиране в детски ясли, детски градини и други образователни институции. Първо, трябва да можете да разпознавате сигналите и знаците, които включват:

- Драматични промени в настроението при децата.

- Страх от определени места, особено от образователни институции.

- Кошмари и други нарушения на съня.

- Странни нови навици на децата, например смучене на палеца.

- Детето е прекалено агресивно.

Освен това е наложително хората, които са свидетели на злоупотреба с деца, незабавно да докладват това на компетентните органи и да гарантират предприемането на подходящи мерки.

Не забравяйте да споделите тази статия с приятели, особено тези, които имат малки деца!

Четете още: Детската агресия: Ценни съвети към родителите