Автор
Woman.bg

Диетата Даш - топи мазнини и сваля кръвното налягане

Чували ли сте за диетата Даш? Тя е един от хитовете в отслабването, популярна е с това, че ни помага да се лишим от излишните килограми по здравословен и немъчителен начин. Названието ѝ е съкращение от Dietry Approach to Stop Hypertension (диетичен подход за възспиране на хипертонията). Режимът е създаден с цел намаляване на кръвното налягане без употребата на лекарства, така че ако страдате от високо кръвно, можете да прибегнете към нея.

За диетата Даш е характерен отказът от солта и прехранването с разнообразна храна, богата на полезни съставки, които свалят кръвното налягане. Сред тях са: калий, калций и магнезий. И понеже диетата включва здравословна храна, тя носи и други ползи за здравето, освен нормализирането на кръвното. Според специалисти Даш може да ни задържи далеч от болести като остеопороза, рак, диабет и сърдечни заболявания.

Ако трябва да обобщим: този хранителен режим включва приема на зеленчуци, плодове и нискомаслени млечни продукти. Трябва да се консумират пълнозърнести храни, риба, пиле и ядки в умерени количества. Важно е да се избягва приемът на сол.

Хранителният режим включва ограничена консумация на наситени и трансмазнини. Нека бъдем по-конкретни, като ви споделим какво точно можете да хапвате, ако сте решили да се подложите на тази диета:

Зърнени храни – 6-8 порции дневно

В тази група влизат оризът, пълнозърнестият хляб, паста и мюсли. Под една порция разбирайте половин филия пълнозърнест хляб, половин купа паста, шепа ориз и мюсли.



Зеленчуци – 4-5 порции дневно

Най-препоръчителните зеленчуци са домати, моркови, броколи, сладки картофи, зеленолистните и изобщо всички, които са богати на фибри, витамини и минерали. Една порция означава 1 купа зеленолистни зеленчуци или половин купа нарязани свежи или сготвени зеленчуци.

Плодове – 4-5 порции дневно

Една порция е един средно голям плод или половин купа нарязан плод. Можете да си направите чудесен десерт с нискомаслено кисело мляко и нарязан и една порция нарязани плодове.

Млечни продукти – 2-3 порции дневно

Сиренето, млякото и кашкавалът са богати на калций, витамин D и протеин. Това е чудесно, но за да постигнете желания ефект, трябва да залагате на млечни продукти, които са нискомаслени. В противен случаи ще приемате повече мазнини и режимът ви няма да е ползотворен. Консумирайте млечните продукти умерено.



Месо и риба – 6 порции дневно

Важно е да ги консумирате заради белтъчините. Едно порция е 30 гр месо или риба, която трябва да е мазна. Сьомгата е чудесен избор.
Ядки, варива и семена – 4-5 порции седмично

Бадеми, тиквено семе, фъстъци, леща, грах. Те са богати на магнезий, калий и протеин. Също така съдържат и фибри, които ни предпазват от сърдечносъдови заболявания. Една порция е 1/3 купа ядки, 2 супени лъжици тиквено семе или половин купа сготвен грах или фасул.

Масла и мазнини – 2-3 порции дневно

Мазнините помагат за абсорбирането на витамините в тялото и заздравяват имунната ни система. Но прекаленият прием може да доведе до сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване. Затова е добре да се консумират умерено. Една порция се равнява на 1 чаена лъжица маргарин, 1 супена лъжица майонеза и 2 супени лъжици дресинг за салата.



Сладки изделия – 5 порции седмично

Не е нужно да се отказвате напълно от сладкото, просто трябва да го ограничите. Тук една порция означава, че имате право на 1 супена лъжица захар, конфитюр или желе, половин купа сорбе или 1 чаша лимонада.

Ами алкохолът и кафето?

Твърде честата употреба на алкохол може да доведе до повишаване на кръвното налягане, а тук гоним обратния ефект. По същата причина е хубаво да ограничите и кофеина.

Важно е да уточним, че диетата Даш не цели намаляване на теглото, но има този ефект, тъй като е свързана с консумацията на здравословна храна. Разбира се, за да получите желаното, независимо дали то е просто да намалите кръвното налягане, или просто да отслабнете, задължително трябва да извършвате и добра физическа активност.

Четете още: Ето каква е точната причина да не можем да отслабнем