Автор
Ипократис Пападимитракос

Диетологът Ипократис Пападимитракос: За здраво сърце и остър ум яжте риба поне два пъти седмично

Замисляли ли сте се защо великите цивилизации са се развили в райони, които граничат с морета и езера? Има една теория, че това е така, не за друго, а защото в тези райони хората са консумирали риба и морски деликатеси. А те са допринесли за развитието на техните мозъци. И точно това е било нужно, за да се направи крачката напред...
Дали е така, не мога да кажа със сигурност. Но мога да потвърдя, че рибата и морските деликатеси са изключително богати на хранителни вещества, необходими за нормалното функциониране не само на мозъка, но и на целия ни организъм. Важно е да присъстват в менюто ни поне два пъти седмично.

Какво прави рибата и морските деликатеси толкова специални? Две са основните предимства на рибата и морските деликатеси пред останалите храни.

- Основни източници на Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са необходими за нормалното функциониране на организма, но поради факта, че са са основни мазнини, тялото не може да ги синтезира само или те да се получат от пренареждането на други мазнини. Това означава, че е необходимо да си ги набавяме чрез храната.

За какво са ни нужни прави Омега-3 мастните киселини?
- Те са основни съставни части на клетъчните мембрани в цялото ни тяло, особено на очните и мозъчните.
- Те са суровини за някои хормони, включително за тези, които регулират съсирването на кръвта, свиването и разпускането на артериалните стени, както и възпаленията.
- Изключително полезни са за превенция и лечение на сърдечно-съдови заболявания. Омега-3 мастните киселини имат основна роля да поддържат сърдечните удари равномерни и така ни предпазват от опасните аритмии.
Посещение на британски физиолог в Арктика и наблюденията му върху диетата и здравето на ескимосите (характерна за тях е висока консумация на риба и ниска степен на сърдечни заболявания), поставя началото на множество проучвания. Всички те доказват, че Омега-3 мастните киселини от риба и от други източници предпазват от инфаркт и от внезапна сърдечна смърт, като предотвратяват аритмията, допринасят за превенцията на кръвни съсиреци в артериите и подобряват баланса на холестерола и другите мастни частици в кръвта.
За съжаление в днешно време менюто на повечето хора не е достатъчно богато на Омега-3 мастни киселини. И тук на помощ идват рибата и морските деликатеси.
Други богати източници на Омега-3 са орехите и лененото семе. Препоръчително е всеки ден да хапваме един или повече добри източници на ценните мазнини. Ако това ви затруднява, опитайте да включите риба в менюто си поне два пъти седмично.




- Водачи в класацията за храни, богати на цинк.

Знаете ли, че само в 30 г стриди се съдържа повече от препоръчителната дневна доза цинк? Да, не всички сме фенове на стридите, но ако имате недостиг на цинк в организма, си заслужава да ги опитате...
Цинкът е изключително важен за правилното функциониране на мозъка. Ако паметта ви изневерява (особено краткосрочната) и трудно се фокусирате, най-вероятно не приемате достатъчно цинк. Дори минимална липса на цинк в организма може да доведе до влошаване дейността на мозъка ни, включително на паметта.
Умствените функции, които най-много страдат от липсата на цинк, са късата памет и концентрацията. Това не означава, че трябва да си накупите цинкови добавки, за да поддържате паметта си в добро състояние. Можете да получите необходимите количества чрез храната – морска храна като стриди, раци и риба, бобови храни, пълнозърнести храни и тъмно пуешко месо.
Включете морската храна в менюто си. Ако не за друго, човечеството все още има нужда от развитие и е важно да поддържаме мозъците си във форма.


Колкото по-разнообразно се храним, толкова по-голяма е вероятността да си набавяме всичко необходимо за добро здраве и правилно функциониране на организма. Разнообразието в храненето е нещо, към което трябва да се стремим, за да изпълним две цели едновременно:
- Полезни хранителни вещества: колкото по-разнообразно се храним, толкова повече полезни вещества си набавяме.
- Удоволствие и удовлетвореност: разнообразието ни носи удовлетвореност. Ако храната ни е разнообразна, засищането ще идва от вкуса, а не от количеството.

Да, разнообразното хранене изисква малко повече планиране и организация, но усилията си заслужават. Ако се затруднявате да разнообразните менюто си сами, можете да опитате да спазвате хранителен режим, изготвен специално за вас. Когато изготвям индивидуални хранителни режими на моите клиенти, винаги се стремя да направя менюто им максимално разнообразно, но в същото време съобразено с начина им на живот и техните хранителни предпочитания. А рибата и морските деликатеси винаги присъстват, когато клиентите ми са посочили, че ги обичат.

Можете да видите още съвети за здравословно отслабване от мен и да изберете своята програма от www.ipokratis.bg.