Автор
Woman.bg

Днес е Световен ден на чистите ръце: Как да ги мием правилно?

Днес отбелязваме Световния ден на чистите ръце. Той се чества от 2008 г. насам. Изборът не е случаен. Това е годината, обявена от Общото събрание на ООН за Световна година на хигиената. В инициативата се включват ежегодно близо 200 млн. души от 100 държави. По този повод поднасяме някои важни факти и съвети, свързани с правилното миене на ръцете.

1. Само 5% от хората мият ръцете си достатъчно дълго след посещение в тоалетната, така че да бъдат убити вредните бактерии.

2. Учени от университета в Мичиган установили, че една трета от хората дори не използват сапун, а всеки десети подминава умивалника. При проучването мъжете са получили по-ниска оценка от жените. Само половината от господата използвали сапун, а 15% въобще не миeли ръцете си след посещение в тоалетната. При жените 78% използвали сапун, а 7% не миели ръцете си.

3. Ръцете трябва да се мият енергично 15-20 секунди със сапун и вода, за да бъдат убити бактериите!
Обикновено хората ги мият само 6 секунди.

4. Учените установили, че хората са по-склонни да не измият ръцете си, ако мивката е мръсна. Чистата мивка ги предразполага да търкат ръцете си по-дълго.

5. Миенето на ръцете е един от най-ефективните начини за намаляване на разпространяването на инфекциозни болести. Мръсните ръце допринасят с 50% за епидемиите от заболявания, пренасяни с храна. Изследването е обхванало 3749 души, използващи обществени тоалетни.