Автор
Мария Здравкова

Днес тя няма да получи роза, нито ще иде на ресторант. Днес тя праща детето си пеша към границата само…

Какъв 8-и март само…Подариха ли ви цветя? Получихте ли топла прегръдка в ранното снежно утро? Обади ли ви се ваш близък, за да ви каже, че вие сте най-прекрасната майка, сестра, баба? Ами радвайте се на тези моменти!

Радвайте се повече от друг път, защото на милиони жени в Украйна хич не им е до 8-и март.
Не само че не им е до празници, ами единствената мисъл в техните глави е как да оцелеят и как да спасят децата и близките си.

Днес те не получават цветя, а падащи бомби. Днес те не чуват мили думи, а оглушителни сирени. Днес те няма да отидат на ресторант, а ще слязат за пореден път в бомбоубежището. Днес ще има жени, които ще ридаят за убитите си рожби…

Днес някои майки ще прегърнат децата си и ще ги пуснат сами на едно опасно пътуване към границата… С надеждата да ги спасят!



Да, в дните преди да започне войната в Украйна, майките пращаха децата на градина и училище с листче на блузата, на което бяха изписани трите им имена и кръвната група.
В случай, че нещо се случи. Е, случи се и днес, на 8-и март, няколко седмици по-късно, същите майки хващат детските ръчички, написват на дланта телефон за връзка, и със сълзи на очи изпращат тези душички да се спасяват към границата сами…

Какво ли се случва в майчиното сърце в този миг?
Има ли изобщо думи, които да опишат болката и тъгата на жената, принудена да се раздели с детето си по такъв начин, без гаранция, че някога ще го види отново.

Какъв 8-и март за тези жени, притиснати до стената от новия живот, който са принудени да водят заради една чужда война, не тяхна? Война като всяка друга - зловеща, жестока, кървава, задкулисна. Като тази в Сирия, като тази в Либия, Йемен, Грузия и т.н. Война между големите на деня, която се води на чужда територия и в нея умират най-невинните - децата, майките, възрастните. Война, която ще отгледа още повече ненавист и омраза, наливайки масло в порочния кръг на страха и насилието.

Ами, няма 8-и март за тях. Но ще ви кажа за кого има. Има за Джил Байдън. И за Бриджит Макрон. И за Урсула фон дер Лайен. И за жената на Борис Джонсън Кари Саймънд. И за Алина Кабаева. Вероятно и за Олена Зеленска.

Заключенията оставам на вас. Честит празник на всички дами!