Автор
Христина Кирилова

Дойде ли краят: Светът се сбогува със сертификатите и маските

Изминаха цели две години, откакто новината за Ковид-19 преобърна света и може би, след толкова варианти, мутации и ограничения, най-накрая се вижда краят на пандемията. През последните седмици светът се сбогува със зелените сертификати, бързите тестове, маските и изобщо с повечето мерки, които възпираха нормалния начин на живот. Вече има държави, които можете да посетите и без доказателства, че не сте заразени като свидетелство за ваксинация или отрицателен тест за Ковид.

Зеленият сертификат отпада окончателно в България след 20-и март, а от днес в Белгия освен него, премахват и маските. Жителите ще са задължени да носят маски единствено в болниците и градския транспорт. С две думи - Белгия официално излиза от извънредното положение, което бе обявено на 13-и март 2020 г. При тези условия в Белгия отпада и предварителното попълване на формуляр при пътуване в Европа. Маските са препоръчителни все още на места, на които се наблюдава струпване на много хора.

Още на 12-и февруари Норвегия се раздели с повечето ограничения, свързани с пандемията, включително и задължителното спазване на дистанция от 1 м, носенето на предпазна маска и изолация. Отпада и изискването за регистриране на влизане в страната.

В почти същото време повечето ограничения бяха отменени и в Дания, тъй като критичната фаза е отминала. Отпада задължението за носене на предпазни маски, а хората вече няма да са длъжни да показват сертификати, че са ваксинирани, преболедували или тествани. Позволени са масовите мероприятия, работещите се завръщат в офисите, вече могат да бъдат посещавани барове и дискотеки.

Великобритания също премахва ваксинационните паспорти и маските на обществени места. Отпада и препоръката за работа от вкъщи, а след 24-и март вероятно ще бъде премахната и самоизолацията.

И Литва е сред страните, в които ограниченията паднаха, въпреки че нивото на зараза не е спаднало до голяма степен. Причината за отпадането на мерките в отделните страни обаче е новият вариант на Ковид - Омикрон, който е силно заразен, но не носи тежки последствия и опасност от фатален край.

По всичко личи, че новото нормално, с което свиквахме цели две години вече си отива.

Четете още: Нострадамус предсказал сблъсъка между Русия и Украйна и какви ще бъдат последствията