Автор
Весела Георгиева

Доклад на международна организация сигнализира: Имаме само 7 години, за да спасим планетата и себе си

Междуправителственият панел по климатичните промени (IPCC) представи доклад, в който за пореден път се привлича внимание към ефектите от климатичните промени и влиянието на човека.

Според този доклад настоящите усилия за изпълнение на целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5°C от Парижкото споразумение са все още крайно недостатъчни, а възможността за постигането ѝ все повече намалява.

Изборът и действията ни в настоящото десетилетие са ключови и ще имат въздействие върху климата и околната среда сега и за хиляди години напред.

Имаме само 7 години, за да обърнем нещата в наша полза - т.е., за да спасим планетата.

Човешкото влияние върху климата на планетата е факт. То недвусмислено е довело до затопляне на температурата на повърхността на Земята, главно чрез емисии на парникови газове и че времето, в това число и екстремните метеорологични явления, във всеки един район на планетата са повлияни от него.

С голяма степен на сигурност, те са довели до масови въздействия и т.нар. загуби и щети за природата и хората. А засегнатите са уязвимите общности, които са допринесли най-малко за климатичните промени исторически - т.е. те са най-малко виновни, но страдат най-много.



Между 2010 и 2020 г. смъртността от наводнения, суши и бури във високо уязвими райони е 15 пъти по-висока от тази в останалите.

Близо половината от населението на Земята е уязвимо от климатичните промени, които могат да засегнат директно живота на хората чрез горещи вълни, наводнения, засушавания и недостиг на вода и др., както и чрез индиректни въздействия върху екосистемите.

Факт е и че финансирането за развиващите се страни е неефективно.

Не трябва да забравяме, че повечето от хората, които ще усетят най-тежките последствия от затоплянето, замърсяването на планетата, все още не са родени.

Официално предприетите мерки от всички държави за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 °C до края на века се оценяват като недостатъчни от IPCC.

Оказва се, например, че емисиите през 2022 г. са с над 10% по-високи от тези през 2019 г. При по-нататъшно повишение на емисиите от парникови газове прагът от 1,5°C би бил достигнат още през следващите 2 десетилетия.

В доклада отново се подчертава, че най-евтината и същевременно ефективна възможност за намаление на емисиите е преминаването към слънчева и вятърна енергия.

Изменението на климата е заплаха за човешкото благосъстояние и здравето на планетата, предупреждават специалистите.

Има бързо затваряща се възможност да се осигури приемливо и устойчиво бъдеще за всички. А отговорността на сегашните политици и правителства е огромна. Техните решения ще са най-важните за усилията по смекчаване на ситуацията.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш описва доклада като “наръчник за обезвреждане на климатичната бомба със закъснител”. И призовава за значително ускорение на усилията за климата от страна на развитите икономики.

Ограничаването на повишаването на температурата на Земята до 1,5°C изисква спешни и незабавни действия. Най-добрият начин да постигнем това е като се откажем от изкопаемите горива.

Постоянството в усилията за максималното ограничаване на глобалното затопляне е важно.