Автор
Люблена Папазова

Докосваме се до тайната на Стивън Спилбърг със "Семейство Фейбълман"

„Филмите са мечти, които няма да забравиш никога!“ Този декември живата легенда на киното Стивън Спилбърг ще ни запознае със Семейство Фейбълман и ще ни даде невероятната възможност да се докоснем до най-съкровения му свят. Вдъхновен от собственото детство на Спилбърг, Семейство Фейбълман е дълбоко лична история за порастването на един млад мъж, който открива шокираща тайна, заплашваща да разруши така или иначе крехкия баланс на сложните отношения в семейството му. Филмът е медитация върху миналото, сътворена с трогателна искреност и носталгия, и обяснение в любов към седмото изкуство, което има способността да ни разкрива истината за света, за другите и за нас самите.

Семейство Фейбълман разказва за Сами Фейбълман, който израства в Ню Джързи и Аризона в годините след Втората световна война, раздвоен между артистичната си, обичаща изкуството майка Мици, която го насърчава да следва сърцето си на всяка цена и прагматичния си, отдаден на науката баща Бърт, който смята, че увлечението му по създаването на филми е само хоби. Фамилната динамика се усложнява от трите му сестри и симпатичния колега на баща му Бени, който е неизменно присъствие в дома им, дори когато семейството се премества да живее в различни градове. Разполагайки единствено със своята камера и таланта си, Сами опитва да открие себе си и мястото си в света, който го заобикаля.

Освен режисьор на Семейство Фейбълман, Стивън Спилбърг е и съавтор на сценария, което е роля, в която не е влизал от 2001 година насам, когато се ангажира с друг много личен проект - Изкуствен интелект. Съсценарист на филма е носителят на „Пулицър“ Тони Къшнър, който е двукратно номиниран за „Оскар” за работата си по Мюнхен и Линкълн на Спилбърг. В ролите са четирикратно номинираната за „Оскар“ Мишел Уилямс, Пол Дейно, Гейбриъл Лабел, Сет Роугън, Джийни Бърлин, Джъд Хърш, Кийли Карстън и др. Продуценти са Стивън Спилбърг, Тони Къшнър и Кристи Макоско Крийгър (Вестник на властта, Уестсайдска история). Откриваме личната история на един от най-великите режисьори със Семейство Фейбълман от 2 декември само в кината.