Автор
Весела Георгиева

Дръжте се! Това е най-депресиращата седмица в годината!

Мдааа. Празниците свършиха, времето е лошо, завръщаме се към ежедневните си задължения. Накратко, имаме достатъчно поводи да започнем да мрънкаме и да сме в лошо настроение. Но не се тревожете, не сте единствени.

Оказва се, че третият понеделник от януари е най-депресиращият ден в годината, а седмицата, която започва след него, е най-депресиращата и тъжна седмица.



Факт, първият ден от седмицата е много труден за преживяване. Всичко започва преди 16 години, когато психологът д-р Клиф Арнъл от Великобритания въвежда понятието Тъжен понеделник (Blue Monday), за да опише третия понеделник на януари – ден, който той самият определя като най-депресиращият в годината. Според него именно тогава започват да се натрупват твърде много фактори, които влияят зле на настроението ни, а именно: студено и мрачно време; неприятното усещане за нарастващи дългове заради харчовете през отминалите празници; умората и претоварването от същите тези празници, от които е минало вече доста време, но не достатъчно.

Тъжното е и че повечето хора вече са успели да нарушат поне част от новогодишните обещания, дадени към себе си, което води до потискащ спад на мотивацията. Като цяло седмицата е доста потискаща... И някак как иначе да бъде, при условие, че започва с толкова неприятен ден.



Разбира се, има и добра новина. А тя е, че съвсем скоро ни предстоят два от най-щастливите дни в годината - Свети Валентин и "първият слънчев уикенд от годината". Останалите вече минаха - Бъдни Вечер и Коледа, следвани от Нова година.

Затова вдигнете глави и се усмихнете. Има няколко начина да направите поне част от времето си по-приятно. Като запалите повече лампи, облечете се топло, пуснете си хубава музика и напишете нещо мило на любом човек...