Навършиха се 56 години от убийството, за което светът няма да спре да говори. Това на американския президент Джон Кендеи.

На 22 ноември 1963 година кортежът на държавния глава се движи из центъра на Далас, Тексас. В тъмносин кабриолет със свален покрив се вози президентът, първата дама и техните домакини - губернаторът на Тексас Джон Конъли и съпругата му Нели. Колата е придружавана от полицейски ескорт и служители на тайните служби, а улиците на града са изпълнени от радостни хора, дошли да зърнат любимия на цяла Америка управник.

Настроението е приповдигнато, по лицата на събралите се граждани се виждат грейнали усмивки, детски смях и радостни възгласи, огласят тротоарите, а Джон и Джаки Кенеди радушно поздравяват жителите на Далас. Изведнъж обаче се случва немислимото. Точно когато кортежът подминава тексаското училищно книгохранилище, проехтява оглушителен изстрел. Джон Кенеди е ранен в гърба. Улучен е и губернатор Конъли.

Настава паника, чуват се и пронизващи викове. Президентът безпомощно вдига ръце пред гърлото си, а Джаки се хвърля върху него, предполага се в опит да го предпази. Само секунди след първия изстрел се чува втори. Този път президентът е уцелен в главата.

Тялото на Джон Кенеди безжизнено пада в ръцете на Джаки, а кортежът мигновено се насочва към болница "Паркланд". Президентът е закаран в лечебното заведение в тежко състояние и точно в 13.00 часа държавният глава е обявен за мъртъв.

November 22nd, 1963. #RIP #JFK

A post shared by Jacqueline Kennedy Onassis (@mrsjohnfkennedy) on

Случаят продължава да е разискван и до днес заради многото неяснотии около самото убийство. Официално обявен за екзекутор на Кенеди е Лий Харви Осуалд - бивш морски пехотинец, обучаван за снайперист, който е живял в СССР, но се връща обратно в САЩ заедно със съпругата си.

Той е мигновено арестуван, а само два дни по-късно пред ареста в Далас е застрелян от съдържател на нощен клуб. Според теориите на конспирацията това е с цел да не се разкрие реалният убиец на президента. А кой е той? Съществуват различни хипотези.

В някои от тях като поръчител на покушението е спряган вицепрезидентът Линдън Джонсън, в други Фидел Кастро, а в трети висши началници от КГБ. Несъмнено около престъплението има много неизвестни, затова е създадена и специалната комисия, наречена "Уорън", която трябва да изясни случая. Действията на разследващите обаче са доста противоречиви и вместо да се разкрият неизвестните около убийството на века, още повече се налага впечатлението, че някой се опитва да прикрие реалния извършител на деянието.

Според най-новата теория убиец на Джон е съпругата му Джаки. С лабилна психика, лесна за манипулиране и насъбрала много гняв срещу неверния си партньор, тя лесно се поддава на машинациите на ЦРУ и се съгласява да убие мъжа си.

Ако се разгледат в детайли някои от фактите около убийството, теорията не изглежда толкова налудничава. По най-нови данни стрелците по президента са двама. Затова свидетелства и основният доклад на хирурга, в който има показания, че направените рани в тялото на Кенеди са от две различни оръжия. Освен това се оказва, че е вероятно да са нанесени и от различни ъгли.

Изследвания, направени по единственото автентично видео на репортера Запрудер, присъствал в деня на покушението и документирал посещението на Кенеди, показват нещо интригуващо. Когато Кенеди бива уцелен в главата, от изстрела тялото му пада назад, а не напред. Но автомобилът, в който се вози той, се намира след сградата, откъдето се предполага, че Осуалд стреля. Следователно Кенеди трябва да е улучен отзад. Тогава защо тялото и главата му се отблъскват назад, като би трябвало да се отблъснат от удара напред?

Според конспирациите това е така, защото фаталният удар в главата идва от седящата до него Джаки. Привържениците на конспирациите вярват на хипотезата, че когато след първия изстрел тя се изправя над него, всъщност не се опитва да му помогне, а се подготвя да го простреля. Затова свидетелства и медицински доклад, твърдящ, че раната от куршума в главата на президента е прекалено голяма за изстрел, произведен от мястото, на което е бил Осуалд.

Във видеото на Запрудер някои се кълнат, че виждат нещо метално, напомнящо пистолет, да проблясва в ръката на Джаки. Хипотезата, че първата дама е палачът на президента се засилва и от разкритието, че бащата на Осуалд е бил инструктор по конна езда на Джаки в детските години.

Дали тя е познавала от години Лий Харви и когато ЦРУ са я натоварили със задачата да убие президента, се е свързала с него и го е въвлякла в плана на бюрото, така и няма да разберем със сигурност. Но е ясно, че официалната позиция, гласяща, че Осуалд е убиецът на президента, е нереалистична.