Автор
Весела Георгиева

Джил Байдън украси Белия дом: 83 хиляди лампички греят по дърветата (снимки)

150 доброволци участваха в украсяването на Белия дом тази година. Празничната тема, избрана от Първата дама - Джил Байдън, е "Ние, народът на САЩ".

"Душата на нашата нация е и винаги е била "Ние, народът на САЩ", както започва преамбюлът на конституцията", каза Джил Байдън на събитие в Белия дом в чест на над 150-те доброволци, които поставяха украсата през дългия уикенд за Деня на благодарността.

"Именно това вдъхнови тазгодишната празнична украса на Белия дом". Сред декораторите са и две от сестрите на първата дама.

View post on Instagram
 

"Ценностите, които ни обединяват, могат да бъдат открити навсякъде около вас - вяра във възможностите, оптимизъм и единство", каза Джил Байдън.

"Стая по стая, ние представяме това, което ни обединява по време на празниците и през цялата година".



Общодостъпните стаи са посветени на обединяващите сили: почитане и възпоменание на починали близки, думи и истории, доброта и благодарност, храна и традиции, природа и отдих, песни и звуци, единство и надежда, вяра и светлина, и деца.

Аромат на бор ухае в Източното крило, където дървета са украсени с огледални орнаменти "Златна звезда" с имената на загинали военнослужещи.

View post on Instagram
 

Зимни дървета, горски животни и светещи фенери, поставени по протежение на коридора, допринасят за усещането за разходка в снега.

Реплики на президентските домашни любимци - кучето Командир и котката Уилоу, посрещат гостите за първи път в края на коридора, пред отново да се появят в стаята Вермейл, която чества добротата и благодарността, и в държавната трапезария, в която център на внимание са децата.



Рецепти, предоставени от малката армия от доброволци-декоратори, украсяват камината на Китайската стая. Написаните на ръка - за ябълков чипс и пицеле, са семейните рецепти, споделени от първата дама.

View post on Instagram
 

Сътрудниците на Джил Байдън казват, че тя е почерпила вдъхновение от хората, които е срещнала, докато е пътувала из страната, и от основополагащите документи на нацията - Декларацията за независимост и Конституцията.

Празничната украса включва повече от 83 000 светещи лампички по дърветата, гирлянди и други декорации, 77 елхи и 25 венци извън Белия дом. Доброволците са използвали също над 12 000 орнамента, 4500 метра панделка и повече от 1600 камбанки.

Някои от декорациите са ръчно направени. Първата дама се надява те да вдъхновят хората да ги пресъздадат в домовете си. Сред тях са пластмасови чаши, превърнати в камбанки, и елхички, направени от формички от пяна и тавички от магазините за един долар.



В Синята стая се издига официалната коледна елха на Белия дом - 5,6-метрова ела Конколор (сребриста ела) от Обърн, Пенсилвания.
Държавната трапезария е посветена на следващото поколение - децата, а на камината в нея са окачени коледните чорапи на семейство Байдън.

Около 50 000 души се очаква да посетят Белия дом за празниците, в това число туристи и гости. Сред тях е президентът на Франция Еманюел Макрон.