Автор
Мария Николова

Джокович и жена му с огромни дялове в компания, която разработва лек срещу Ковид

Новак Джокович и съпругата му Йелена притежават 80 % от дяловете в датска компания, която разработва лекарство срещу Ковид 19. Сръбският тенисист, който преди дни бе депортиран от Австралия, и жена му са закупили мажоритарния дял от фирмата QuantiBioRes още през юни 2020 г., буквално месеци след началото на пандемията.

Ноле държи 40,8 %, а Йелена 39,2 % от акциите на компанията, която се опитва да намери лек, но не ваксина, срещу коронавируса.

Компанията разполага с 11 учени, които работят в Дания, Австралия и Словения. В момента те разработват пептид, който да пречи на коронавируса да заразява човешките клетки. Очаква се клиничните изпитания да започнат във Великобритания през това лято.

Припомняме, че тенисист номер едно бе депортиран от Австралия в началото на седмицата. Правителството на страната отмени визата му, като го обяви за заплаха за общественото здраве. Преди това той бе получил медицинско изключение да играе на Откритото първенство на Австралия, тъй като не е ваксиниран.

Същевременно бе съобщено, че Джокович вече се консултира с адвокати, за да заведе дело срещу австралийското правителство заради депортацията му. Тенисистът ще търси обезщетение в размер на 6 милиона долара.