Дейм Джудит Оливия Денч е британска кино- и театрална актриса, и активистка. Във Великобритания Денч има репутацията на една от най-великите актриси в историята главно чрез работата си в театъра, която е нейна сила през цялата ѝ кариера. Неведнъж е обявявана за Номер едно в анкетите за най-добър британски актьор.

Родена е на 9 декември 1934 г. в Хюорт – част от град Йорк, Англия. Майка ѝ Елеанора Олив (родена Джоунс) е родена в Дъблин, Ирландия. Баща ѝ Реджиналд Артър Денч е лекар, роден в Дорсет, Англия, който по-късно се премества в Дъблин, където израства. Той се запознава с майка ѝ, докато учи медицина в Тринити Колидж в Дъблин.

Денч има двама братя, единият от които е актьорът Джефри Денч; и двамата са родени в град Тилзли, Ланкашър.

На 13-годишна възраст Денч посещава Mount School – частно квакерско средно училище в Йорк и става квакерка.

Чрез родителите си Денч е много близо до театъра. Баща ѝ е личен лекар на театъра в Йорк, а майка ѝ е негова гардеробиерка. Актьорите често отсядат в дома им. През 1951, 1954 и 1957 г. тя участва непрофесионално в първите три постановки на модерното възраждане на Йоркските мистерии – средновековен цикъл от 43 „Мистерийни пиеси“.

През септември 1957 г. актрисата прави първата си професионална сценична изява с театралната компания Олд Вик (Old Vic) в Кралския дворцов театър в Ливърпул като Офелия в „Хамлет.

Денч блести на сцената и на екрана вече над 60 години. Въпреки натоварения си график и кариерата, която поглъща цялото й време, Денч винаги е успявала да намери време за личния живот и семейството си. Актрисата преживява огромна загуба и въпреки това намира сили да последва сърцето си отново.

Нейната история опровергава всички, които смятат, че за любовта има възраст.

Джуди Денч и покойният ѝ съпруг Майкъл Уилямс минават под венчилото през 1971 г. и остават заедно до смъртта му през 2001 г. Двамата имат дъщеря на име Финти, а през 1997 г. стават баба и дядо. Денч си спомня с умиление за съвместния им живот и неведнъж е споделяла, че са имали късмет да се намерят един друг. Отношенията им винаги са били хармонични и не им се е налагало да полагат кой знае какви усилия, за да поддържат връзката си.

Съпругът на актрисата умира от рак на белия дроб, а Денч до ден днешен пази спомена за него жив. „О, как ме караше да се смея. Той ме караше да вия от смях. Прекарвахме си чудесно. Никога не е било трудно между нас. Имах късмет да срещна Майк”, споделя актрисата.

След смъртта му Денч смята, че никога няма да преодолее загубата. 9 години по-късно обаче Джуди получава втори шанс за любов. През 2010 г. тя среща природозащитника Дейвид Милс, който я кани да открие заграждение за катерици в център за дива природа, който той управлява близо до дома ѝ в Съри.

Денч и Милс започват да прекарват време заедно, а връзката им продължава вече повече от десетилетие
. Тя описва отношенията им като зрели и прекрасни. Дори след много години заедно тя все още го нарича „моя шампион“, защото не харесва думата партньор или гадже. Говорейки за щастливия им съюз, Денч споделя, че най-привлекателното нещо в една връзка е хуморът, а Милс винаги е успявал да я разсмее. „Обичам да се смея. Сега имам страхотен приятел”, казва актрисата.

Денч е категорична, че няма да се омъжи за Милс. „Не, не, не, не, не. Нека просто да се държим като хора на нашата възраст", казва носителката на "Оскар". Двамата са решили още да не живеят заедно. Домовете им обаче са само на 6 километра разстояние и двойката на практика винаги прекарва времето си или при единия, или при другия.