Автор
Woman.bg

Една чужденка, влюбена в българин: Искам детето ми да се роди в България

Виолета Гриненко е една щастлива млада жена от Беларус. В страната ни за първи път идва през 2002 г., за да се наслади на почивка на родното Черноморие. „Харесах вашата култура, традиции, природа, храна - всичко, и следващата година пак посетих вече любимата ми България“, споделя в писмото си до кампанията "Направи го сега – ДНК на бъдещето" героинята на днешната ни история.

Пленена от красотата на българската природата, от обичаите и вкусните гозби, тогава 18-годишната Виолета се влюбва от пръв поглед в България. От онзи момент нататък у нея се заражда голямото желание един ден да живее тук. Мечтата ѝ се сбъдва и през 2011 г. тя окончателно се установява в страната ни. Днес Гриненко живее във Варна, работи като преводач и очаква първата си рожба.

През годините, от първото ѝ идване в България до сега, тя успява да обиколи почти всички краища на родината ни - от Сандански през Рупите и Мелник до Дуранкулак, Крапец и Шабла. И да остане удивена.

Именно тук, преди три години, Виолета среща и голямата любов в лицето на годеника си Мартин Бахнев. Двамата повече от всичко мечтаят за бебе. Месеците се нижат, времето си тече, а жадуваната рожба така и не се появява. Причината за това се оказва здравословен проблем, за който Виолета дори не е и подозирала, че има. Ето какво разказва тя в писмото си за това: „Не знаех и дори не подозирах, че имам проблеми с щитовидната жлеза. Всеки месец очаквахме положителния резултат, но нищо не се получаваше. Марти винаги ме подкрепяше и беше много търпелив. Започнах да се лекувам, първоначалният курс на лечението ми продължи половин година, след което отново ни дадоха зелена светлина да подновим с опитите си да станем родители. И се получи.“ Така научаваме, че в момента двамата са в трепетно очакване на момченце, което ще се появи към края на ноември тази година. „Още една от мечтите ми е на път да се сбъдне!“, добавя щастливата бъдеща майка.

А ето и интересната история около избора на име на сина ѝ: „Като дойдох в България за първи път през 2002 г., тогава чух за първи път Миро (от КариZма) с песента „Колко ми липсваш”. И как да не се влюбиш в този глас? Не познавам човек, който не харесва Миро. Точно тази песен няколко години наред беше в телефона ми като мелодия на алармата ми. И още тогава си помислих, че някой ден и аз ще си имам моя Мирослав. Тогава не знаех в коя държава ще живея, как ще се казва моят съпруг, колко деца ще имам и от какъв пол, но съдбата си знае. И ето, че годеникът ми се казва Мартин, първите букви от имената им съвпадат, а баща ми се казва Владислав, така че последната сричка от името „слав“ също съвпада. С нетърпение очакваме да се появи нашият Мирослав! И третата ми мечта ще се сбъдне!“



Историята на Виолета и Мартин е е част от кампанията Направи го сега – ДНК на бъдещето. Целта на проекта е да вдъхнови и насърчи всички двойки, които не страдат от репродуктивни проблеми, да не отлагат появата на първата си рожба за по-късен етап от живота им, когато може вече да е късно.

Четете още: Как една българска студентка посрещна новината, че е бременна