Автор
Теодор Муховски

Експерт: Това са 5-те мита за лечение на възпалено гърло

Топлата напитка помага при възпалено гърло. Сладоледът е полезен при тонзилит. Антибиотикът ще се справи с инфекцията на гърлото. Вярно или грешно е това? Полски лекар дава отговор на тези въпроси.

Създадени са много митове за борбата с популярни заболявания, като например възпалено гърло. Време е да разберем кои са те. Помолихме полски лекар да ни каже кое действително помага и от кое няма полза и ефект.

1. Студените напитки са причина за възпаление на гърлото



Когато ни е горещо, предпочитаме да посягаме към студени напитки. По този начин искаме да охладим тялото. Според една обща теория подобни действия могат да доведат до тонзилит. Според специалиста голямата разлика в температурата може да има изтощително въздействие върху организма.

"Тук основният проблем е терморегулацията. В хипоталамуса се намира център, който отговаря за този процес и в който всеки човек има индивидуална "зададена точка". Това е нещо подобно на опцията за настройка на температурата на климатика. В горещ ден тялото се адаптира към високите температури чрез естествена терморегулация" - обяснява лекарят.

Остава обаче въпросът дали само терморегулаторните смущения могат да причинят инфекции на гърлото.

"Нарушенията в терморегулацията не са първото нещо, за което се сещаме, когато имаме инфекция. За целта е необходимо да има етиологичен фактор - вирус, бактерия или гъбички. Въпреки това не може да се отрече, че нарушаването на гореспоменатата "зададена точка" може да доведе до понижаване на имунитета на организма", допълва експертът.

2. Топлите напитки са полезни при възпалено гърло

Много често, когато започне инфекция на гърлото, посягаме към горещите напитки, вярвайки, че затоплянето на тялото ще премахне симптомите на заболяването. Най-често консумираме горещ чай с лимон или бабината отвара от горещо мляко с масло и мед. Според полския лекар, това е мит, който вместо да помага, най-често може да навреди.

"Горещите напитки могат да увеличат подуването, което се получава при възпалението. Затова горещият чай, а още повече мазното горещо мляко, може да изостри симптомите на заболяването, казва той. Освен това пиенето на чай с лимон не е препоръчително и по друга причина. Витамин С е особено чувствителен към топлина, така че заливането на лимона с вряла вода силно отслабва свойствата му."

3. Сладоледът е полезен при тонзилит



Според народните вярвания сладоледът е първият избор при възпалено гърло. Неговият ефект е не само да облекчат болката, но и да потисне процеса на заболяването. Според лекаря това не е съвсем невярно.

"Не може да се каже, че сладоледът има еднакво въздействие върху всички. Това, което може категорично да се признае, е, че сладоледът и студените напитки имат болкоуспокояващо действие. Точно както ледът се е използвал по време на операция през XIX век за местна анестезия, така и сладоледът и студените напитки предизвикват местна анестезия на лигавицата на гърлото, така че се усеща временно облекчение."

От друга страна, спират ли самия процес на заболяването?

"Трудно е да се каже. Разбира се, те частично намаляват възпалението чрез свиване на кръвоносните съдове. При разширени съдове медиаторите на болестта по-лесно проникват в подутата тъкан и засилват възпалението" - обяснява докторът.

4. Повечето инфекции на гърлото са с бактериален произход



Бактериалните болки в гърлото най-често са ангина, която е доста често срещано заболяване. Въпреки това не може да се приеме, че всяка болка в гърлото е тонзилит. Оказва се, че повечето инфекции са с вирусен произход, което означава, че самото заболяване се лекува много по-лесно.
"Само 10 % от инфекциите са с бактериологичен произход. Всеки вирусен фарингит е около 90 %. Когато има температура, гноен тонзилит, тогава обмисляме бактериална причина", казва лекарят.

5. Инфекциите на гърлото трябва да се лекуват с антибиотици

Много често, когато съобщим на личния си лекар за възпалено гърло, той ни предписва антибиотик. Като се има предвид, че повечето инфекции на гърлото се причиняват от вируси, лечението с антибиотици може да се окаже не само неефективно, но и да отслаби организма ни.

"Това е често срещана грешка сред общопрактикуващите лекари", признава докторът.

"Те често предписват антибиотици за лечение на бактериологични заболявания, докато пациентът страда от вирусно възпаление. При първите признаци на възпалено гърло си струва да посегнете към симптоматичното лечение - болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства. Само ако болката продължава, трябва да се консултирате със специалист", завършва експертът.


Четете още: Витаминът, който не трябва да забравяте тази зима